Hjemløse får Vesterbro Bibliotek til at lukke tidligere

Problemer med hjemløse der "flytter ind" på Vesterbro Bibliotek i den selvbetjente åbningstid får nu konsekvenser.

Biblioteker er et offentligt tilbud og skal derfor være tilgængeligt for alle.

Alligevel må der være en grænse for, hvad man benytter biblioteket til. Det mener de i hvert fald på Vesterbro Bibliotek.

Her har de, som på mange andre biblioteker, en ordning med selvbetjent åbningstid, hvor man som borger kan benytte bibliotekets faciliteter, selvom personalet er gået hjem.

Men på grund af problemer med hjemløse der indtager biblioteket om aftenen, er den ordning nu blevet indskrænket.

På biblioteket oplever biblioteksleder Lars Becher nemlig, at de hjemløse "flytter ind" i aftentimerne, og at der nogle gange flyttes rundt på borde, drikkes, ryges og laves mad inde i biblioteket.

Men det skal der laves om på. Derfor har biblioteket forkortet den selvbetjente åbningstid, så der fremover lukkes klokken 20 i hverdagene og klokken 18 i weekender - i stedet for til klokken 22 alle ugens dage som hidtil.

- Det ærger mig helt vildt. Altså helt vildt! Jeg er så stor tilhænger af selvbetjent åbningstid og synes, det er et mega godt tilbud til københavnerne, så derfor irriterer det mig, at vi bliver nødt til at gøre det, siger Lars Becher til TV 2 Lorry.

Ærgerligt for de andre brugere

Og Lars Becher er ikke den eneste der ærgrer sig. Den kortere åbningstid kommer nemlig også til at ramme dem, der er på biblioteket i lidt mere traditionelle ærinder. Heriblandt Lars Winther Larsen, der er flittig biblioteksgænger.

- Det er jeg ked af. Jeg er bruger om aftenen, og jeg kommer tit også og afleverer om aftenen, siger han til TV 2 Lorry.

En anden bruger, Dagmar Ullman, er afhængig af de lange åbningstider, fordi hun ikke har internet derhjemme:

- Så jeg har ret meget brug for at komme her, når jeg har tid til det, fortæller hun.

Biblioteksleder Lars Becher understreger, at man vil forsøge at vende tilbage til de gamle åbningstider, så snart man har fundet en holdbar løsning.

Borgmesteren blander sig

Også på Københavns Rådhus har biblioteksproblemet tiltrukket sig opmærksomhed. 

- Jeg synes, det er møgirriterende, og det gør jeg fordi, det har været et bevidst mål fra min og Dansk Folkepartis side, men også med opbakning fra hele kulturudvalget, at sige, at bibliotekerne også skal være åbne efter personalet er gået hjem, lyder det fra Kultur- og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti.

Han understreger, at han mener, at grænsen for, hvornår man må bruge biblioteket går ved, om man har et relevant ærinde på biblioteket. Derfor er der blandt andet blevet indført vagtordninger, for at komme problemet til livs.

Vesterbro Bibliotek er nemlig ikke det eneste bibliotek, der oplever problemer om aftenen.

Også på Blågården Bibliotek, Solvang Bibliotek og Husum Bibliotek har man måtte forkorte åbningstiden på grund af problemer i den selvbetjente åbningstid - hvor det enten var hjemløse eller utryghedsskabende unge, der var årsag til balladen. Det oplyser Kultur- og fritidsforvaltningen til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik