Hjemløse André sigtet for at bryde zoneforbud

Hjemløse André blev udvist af København. I går blev han sigtet for at bryde zoneforbuddet, da han skulle til behandling.

Det vakte stor opstandelse, da den hjemløse Hus Forbi-sælger André Christensen tidligere i år fik et zoneforbud for at sove på gaden i København.

I tre måneder – fra oktober i år – har han haft forbud imod at opholde sig i Københavns Kommune. Og det forbud bliver tilsyneladende håndhævet.

Under overskriften: ”Så er den gal igen” skriver André Christensen i hvert fald på Facebook, at han i går blev sigtet for at bryde sit zoneforbud.

Det er angiveligt sket, i forbindelse med at han skulle til noget, som han i opslaget beskriver som en form for fast behandling.

"Det der skete i dag på Nørreport St havde jeg på ingen måde set komme, skulle til sygeplejerske "medicin & Antabus" hvilket jeg er hver mandag og torsdag og det på Nørrebro. Nå stod 10-15 min og drak en kop kaffe med en kollega på stationen, på vej der fra mod sygeplejerske skete det,,, HAPPY JUHU blev jeg antastet af 2 betjente de havde stået og luske kigget ja og åbenbart taget tid på hvor længe jeg havde taget ophold J Så skete det squ' den ene betjent hev sin lille sorte bog frem wup wup fik en sigtelse for overtrædelse af zoneforbudet” 

Hjemløse André Christensen fik tidligere i år et zoneforbud, der gjorde, at han ikke længere må opholde sig i Københavns Kommune. Nu er han sigtet for at bryde det. Her er hele hans Facebook-opslag​​.
Hjemløse André Christensen fik tidligere i år et zoneforbud, der gjorde, at han ikke længere må opholde sig i Københavns Kommune. Nu er han sigtet for at bryde det. Her er hele hans Facebook-opslag​​.

Københavns politi bekræfter over for TV 2 Lorry, at André Christensen er blevet sigtet for overtrædelse af zoneforbuddet, men har ingen øvrige kommentarer til sagen.

Baggrunden for sigtelsen er, at lovgivningen i juli måned blev strammet, så der blev mulighed for at indføre zoneforbud mod personer, der opholdt sig i utryghedsskabende lejre. 

Stramningen betød, at politiet kunne udvise hjemløse fra en hel kommune ved hjælp af zoneforbuddet.

Ifølge flere politikere skulle formålet med loven være at skræmme udenlandske hjemløse væk fra Danmark.

TV 2 Lorry bragte sidst i oktober historien om at André Christensen blev udvist af kommunen. Det førte senere til, at politikerne i Folketinget ville have gransket zoneforbuds-reglerne.  

Men da André Christensen i oktober fik zoneforbud fra Københavns Kommune for at sove på gaden sammen med en anden hjemløs, vakte det stor forargelse. Han sagde selv dengang:

- Jeg er 52 år, dansk statsborger, og nu må jeg ikke sove i mit eget land - på gaden i hvert fald. Og nu må jeg heller ikke tage ophold, som det hedder, i min egen lille by, som jeg kalder København. Wow.

Der blev arrangeret fakkeltog til støtte for André Christensen, og flere borgere meldte sig parat til at betale André Christensens bøde - heriblandt den tidligere fodboldspiller Stig Tøfting.

- Vi lever i et fint land, men vi ser også nogle situationer, hvor man undrer sig over, hvad der foregår.

-  Jeg synes, det er meget voldsomt, at han også har fået et zoneforbud - hvad skal han så gøre? Det er jo i København, hele hans netværk er, sagde Stig Tøfting til TV 2.

Stig Tøfting er en af mange borgere, der blev forarget over at André Christensens zoneforbud
Stig Tøfting er en af mange borgere, der blev forarget over at André Christensens zoneforbud
Foto: TV 2 Lorry & Axel Schütt / Ritzxau Scanpix

Politiets jurister ser nu på, om sigtelsen mod André Christensen skal føre til en tiltale. Hvis det sker, kan det meget vel være, at André Christensen ikke slipper med en bøde, men skal i fængsel.

Straffen for overtrædelse af zoneforbuddet er første gang syv dages fængsel. Herefter fordobles straffen, hver gang forbuddet overtrædes, indtil halvandet års fængsel, som er den maksimale straf.

I Facebook-opslaget fra i går erkender André Christensen, at han brød zoneforbuddet, men siger, at han havde et lovligt ærinde.

”Ved godt, at jeg har brudt mit zoneforbud ved at tage ophold i Kbh's kommune,,,,, Men for den da Oz' små 10 minutter, og jeg havde et formål, ventede på bussen. Men ok jeg stod ikke lige præcis, hvor stoppestedet er ca. 25 meter derfra,” skriver han på Facebook.

”Jeg erkender, at jeg brød mit zoneforbud, men det gør jeg på ingen måde for at provokere hverken politiet eller Hr og Fru Danmark. Eneste grund,,,, Jeg kom forbi drak 1 kop kaffe ikk' andet”

Gadejuristen igen klar til at hjælpe

Når man har modtaget et zoneforbud, må man godt færdes gennem den zone, man ikke må være i. Man må bare ikke tage ophold og være der unødvendigt længe.

Det oplyser retshjælpen Gadejuristen, som tidligere har hjulpet André Christensens sag, og også fortsat vil yde ham hjælp.

- Vi må se på, hvad den her sag drejer sig om, når vi har sagens akter, siger Maja Løvbjerg Hansen som er jurist hos Gadejuristen, til TV 2 Lorry.

Flere politikere har sagt, at de mener lovgivningen rammer skævt. I dag siger Enhedslisten Rosa Lund til TV 2 Lorry:

- Der er ingen tvivl om at den her lov er fuldstændig urimelig. Enhedslisten vil arbejde for at lovgivningen bliver fjernet, siger hun,

Justitsminister Søren Pape Poulsen er tilfreds med den nye lov om utryghedsskabende lejre, selvom den også rammer nogle den ikke skal

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) har tidligere sagt, at han er tilfreds med lovgivningen, selvom han erkender, at den også rammer personer, den ikke var tiltænkt.

- Umiddelbart synes jeg, den fungerer efter hensigten, for denne sommer har vi ikke haft en masse romaer rendende rundt og skabt utryghed, larm og ballade, som vi så midt i vores hovedstad i 2017. Men så rammer det nogle hjemløse her i landet, og det er desværre den konsekvens, der er, sagde han tilbage i november.

Hos Gadejuristen har man flere gange advaret om, at lovgivningen ville ramme forkert, og jurist Maja Løvbjerg Hansen er derfor ikke forundret over sagens udvikling.  

- Politikerne har sagt, at der skal ses på, om loven rammer rigtigt. Det gør den ikke. Så er det bare at komme i gang og ændre den. Det er en skrivebordsbeslutning i Justitsministeriet. Det er bare om at komme i gang, siger hun.

Andre Christensen ønsker ikke at lade sig interviewe i dag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik