Hjemfaldspligt-ramte boligejere holder vejret: Tirsdag får de svar

For en række boligejere i København er særligt ét punkt på økonomiudvalgets dagsorden mandag særligt interessant.

En række københavnske boligejere holder i disse dage vejret.

Tirsdag behandler økonomiudvalget i Københavns Kommune nemlig en ekstern advokatundersøgelse, som kaster lys over mulighed for at rulle beslutningen om den udskældte hjemfaldspligt tilbage.

Helt uden varsel ændrede Københavns Kommune 1. april beregningen hvad af hvad det skal koste boligejerne at købe sig fri af klausulen. Gør de ikke det, vil kommunen overtage boligen i fremtiden.

quote Fra den ene dag til anden er vi boligløse og ruineret. Sådan føles det

Heidi Katzenelson, boligejer, Vanløse

Dobbelt så dyrt

Det ramte ægteparret Heidi Katzenelson og Morten Torp, der siden 1995 har boet i en villa i Vanløse. Hidtil kostede det dem 1,8 millioner kroner at købe sig fri af hjemfaldspligten, men nu må parret hoste op med det dobbelte – 3,6 millioner kroner.

- Fra den ene dag til anden er vi boligløse og ruineret. Sådan føles det, siger Heidi Katzenelson til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune kan i 2030 købe parrets hus tilbage for 7.500 kroner.

- Jeg skal købe huset igen for 3,6 millioner kroner. Det står slet ikke på mål. Det er… - det giver ingen mening, siger Heidi Katzenelson.

- Det virker åndssvagt

Beslutningen om at ændre beregningsgrundlaget for hjemfaldspligten har efterladt ægteparret fra Vanløse teknisk insolvente. De skylder med andre flere penge i huset, end det er værd.

Det samme er situationen for 20-årige Katrine Mariegaard, som sidste år købte en lejlighed med sin kæreste i Københavns Nordvestkvarter.

quote Man føler sig lidt taget ved næsen, når man ikke bliver informeret. Det er jo en meget stor ændring i vores økonomi fremadrettet

Katrine Mariegaard, boligejer, København

- Det passede ind til det vi gerne ville have og vi gerne vil bo i fremtiden. Og vi er i gang med lige nu at få lavet nyt køkken og badeværelse. Og det er det, der virker så åndssvagt. Jo mere vores lejlighed kan sælges for, jo mere skylder vi Københavns Kommune, siger hun.

Frikøbsbeløbet på den 53 kvadratmeter store lejlighed var sidste år på 350.000 kroner. Men efter 1. april lyder regningen nu på mere end 1 million kroner.

- Man føler sig lidt taget ved næsen, når man ikke bliver informeret. Det er jo en meget stor ændring i vores økonomi fremadrettet. Netop af den grund, at det er så stort et indhug i vores fundament, siger Katrine Mariegaard.

Klar til at gå i retten

Hvis ikke det kan lade sig gøre at rulle beslutningen tilbage, er Foreningen Hjemfaldspligt København klar til at gå skridtet videre.

- Det er jo ikke en løsning vi håber på. Men vi har da en advokat. Og vi har da i sinde at forfølge det han og vi mener er ret og rimeligt. Det er den ultimative, at vi er nødt til at lægge sag an mod Københavns Kommune, siger bestyrelsesmedlem Hanne Rosenkrantz.

Tidligere har blandt andet Det Konservative Folkeparti meldt ud, at man ønsker at rulle ændringen af hjemfaldspligten tilbage. 

Det anslås, at godt 1.200 ejendomme i København er påvirket af de nye regler for tilbagekøbsret.

Tilbage i april dækkede vi også sagen. Se et klip fra dengang her:

To almene boligafdelinger i København er vurderet til 279 millioner kroner. Men kommunen har solgt dem for bare 63 millioner - altså langt under markedsprisen. Det skete på et møde den 30. marts, hvor borgerrepræsentationen samtidig besluttede hæve prisen for frikøb af den såkaldte hjemfaldspligt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik