Hjælp til julemaden? DTU forsker i køkkenrobot

Robotten kan allerede servere vin, men der går stadig et stykke tid, før den kan partere din juleand.

Tænk dig, hvis du stod der og havde tralt med julemiddagen, og så pludselig fik en hjælper, som adlød dit mindste vink og kunne hjælpe med det allermest kedelige. På DTU i Lyngby arbejder en ung forsker med at udvikle en robot, så den - en gang - kan blive verdens første køkkenrobot. Og måske går der ikke så lang tid, for lige nu går udviklingen af robotter ekstremt hurtigt.

Det er forskeren Adrian Llopart Maurin, der arbejder med projektet, som langsomt tager form. DTU beskriver på deres hjemmeside, at en del af teknologien skal hentes fra de samme systemer, som man bruger til selvkørende biler. De er programmeret, så de genkender ting i gadebiledet - andre biler, cyklende, gående, skilte og så videre.

På samme måde kan en køkkenrobot programmeres og fodres med oplysninger, så den ved, hvordan en skål, en kop eller en flaske ser ud. 

Adrian Llopart Maurin arbejder på projektet både på DTU Elektro og på DTUs søsteruniversitet i Korea, KAIST.

Derfra har han taget udgangspunkt i en menneskelignende robot, Mybot, som han arbejder videre på. Nu har den fået navnet Siambot.

”En robot som Mybot eller Siambot består af en lang række forskellige systemer, der hver især er kodet til at udføre en enkelt opgave – eksempelvis at kunne se og genkende en kop, at kunne løfte en arm, tage fat i noget eller at kunne bevæge sig fra et sted til et andet. Jeg har arbejdet med at integrere de mange systemer og på den måde gøre robotten i stand til at udføre simple kommandoer”, siger Adrian Llopart Maurin i en artikel på DTUs hjemmeside.

Kan servere vin

I stedet for øjne er robotten udstyret med to kameraer, så den har dybdesyn. Dermed er den nu i stand til at vgå hen til et bord, tage en vinflaske op og hælde vin fra den og over i et glas.

Målet er iflge DTU på et tidspunkt at skabe en robot, der kan hjælpe med serveringer på restauranter eller med opgaver hjemme i folks køkken. Og hvem ved - en dag er det en robot, der står for julemiddagen med and og hele molevitten.

- Flere firmaer er i gang med udvikle den type robotter, og der er helt sikkert et stort marked for dem, når det lykkes. Det endelige gennembrud kommer formodentlig i løbet af de næste par år, hvor vi vil se robotter, der kan forstå talebeskeder og udføre de madlavningsopgaver, du beder den om, siger professor Ole Ravn, der er leder af DTU's arbejde med automation til hjemmesiden.

Robotter udvikler sig hastigt i de her år. Her en lille postrobot på Køge sygehus. Men snart skal vi måske regne med robotter som stabile medhjælpere i køkkenet.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

cosedis

Nicolas' luftfotos hitter: Se 28 pletskud her

20191202-185853-5-1920x1279we

playTrods lunken modtagelse ser boligministeren positivt på ny ghettoliste

julefrokost

Hårdt pressede restauranter: Ni ud af ti julefrokoster i år er aflyst

Gadehavegård, Ibrahim El-Khatib

play”Det er ligegyldigt, at vi er røget af ghettolisten. Skaden er sket”

Lyngby-Taarbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere