Hjælp til flugt fra bander

Københavns Kommune vil hjælpe bandemedlemmer med at komme ud af banderne, skriver Urban. Derfor skal der nu laves en konkret exit-strategi for bandemedlemmer.

Vil du ud af bandemiljøet? Så vil Københavns Kommune gerne give en hjælpende hånd. I forsøget på at komme bandekonflikt og skyderier i gaderne til livs vil kommunen nu lave en exit-strategi for bandemedlemmer. Exit-strategien skal ifølge overborgmester Frank Jensen (S) skabe alternativer til bandelivet og kriminalitet.

»Det kan f.eks. være væresteder for dem over 18 år, hvor de kan blive hjulpet i uddannelse eller arbejde. Eller en udslusning fra fængsel, så de ikke bare ryger direkte tilbage til banderne,« forklarer han til Urban og understreger, at bandekonflikten ikke er slut, selvom der er stilstand nu.

Kritik af kommunen

Der har tidligere været en del kritik af, at Københavns Kommune svigtede i bandekonflikten. Exit-strategien er et af fokusområderne for det nye Center for Sikker By, som er Københavns nyeste tiltag i kampen mod banderne.

»Uden en aktiv hjælp fra samfundets side, risikerer vi, at vi ikke får brudt den onde cirkel. Men det er selvfølgelig også en erkendelse af, at det hidtil ikke har fungeret så godt,« siger Frank Jensen til Urban.
Ifølge Jonas Mannov, der er psykolog i Det Kriminalpræventive Råd og arbejder med bandekriminalitet, handler det i høj grad om at give bandemedlemmerne andre muligheder.

»De skal have etableret et andet liv, hvor de laver aktiviteter med folk uden for gruppen - f.eks. komme i gang med uddannelse eller arbejde,« siger han.

Succes i Sverige

I Sverige har de gode erfaringer med at bruge exit-strategier, fortæller Jonas Mannov. I et projekt, der gik ud på at få unge ud af højreekstremistiske white-power grupper, forlod hele 125 ud af de 133 personer, der havde henvendt sig, grupperne. Han understreger dog, at det ikke bare handler om at få de unge ud af banderne.

»At der er nogle konkrete tilbud kan være en hjælp til at tage beslutningen om at komme ud af banden. Men det er ikke gjort med at komme ud af banden. Det er vigtigt, at man også følger op med f.eks. psykisk og politimæssig støtte,« siger han til Urban.

Til april kommer Center for Sikker By med et konkret udspil om exit-strategien og andre præventive tiltag, der skal stoppe bandekonflikten. Det er blandt andet tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen, der skal finde løsningerne.

Københavns Kommune har dog ikke afsat ekstra penge til arbejdet, oplyser chef for Sikker By, Lea Bryld.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik