Hizb ut-Tahrir som folkeparti

Hizb ut-Tahrir afprøver ny strategi i Kokkedal og Nivå, hvor den vil gøre en forskel i den nære hverdag, vurderer religionsforsker. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Egedalsvænges afdelingsbestyrelse bliver kritiseret for at lukke gamle klubber og modarbejde det boligsociale arbejde, men samtidig står bestyrelsen bag en række fornuftige initiativer.

Se indslag: Egedalsvængemøde

Det er helt i tråd med en ny overordnet strategi hos den yderligtgående islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir, som flere bestyrelsesmedlemmer har relationer til, mener religionsforsker Kate Østergaard.

Se indslag: Ballade i Egedalsvænge

Medlemmerne kæmper blandt andet for at holde huslejen i ro og give beboerne billigere aftaler med tv og bredbånd.

- Jeg vurderer, at det er en del af en ny strategi. De vil vise, at de tager ansvar og vil gøre en forskel, også i lokalområdet. Det er deres taktik i øjeblikket - at engagere sig i sager, der handler om det nære og langsomt trække folk ind i det overordnede mål om at det muslimske fællesskab og kalifatet. Umiddelbart er der dog ingen tegn på, at Hizb ut-Tahrir er i vækst, siger Kate Østergaard, forsker ved Københavns Universitet.

I Kokkedal og Nivå var Hizb ut-Tahrir i ugen op til efterårsferien aktive på gaden med opslag, der advarer muslimer om at deltage i kommunale tilbud som lektiecafe og pigeklubber.

Det skete samtidig med, at det kom frem, at Egedalsvænges nye lektiecafe havde tætte relationer til folk, der på Facebook sympatiserer med Hizb ut-Tahrir. På Facebook man man også finde et stort billede af omkring 30 mænd, der efter en fredagsbøn i Kokkedal deltager i en kampagne for et »islamisk Ummah«.

- At samle Ummah er tanken om at samle det muslimske fællesskab, og som jeg forstår det, skal det være under Syriens ledelse, lyder Kate Østergaards vurdering af episoden.

Frederiksborg Amts Avis har forgæves forsøgt at få kontakt til formanden for afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge, Volkan Citirikkaya.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

nina

playDa Nina fik julehjælp, tænkte hun straks på, om hun nu kunne købe gaven på sønnens ønskeliste

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

fødeafdeling region hovedstaden

Coronakrisens babyboom er aflyst for nu - eksperter forklarer hvorfor

efterladt speedbåd

Nogen har efterladt en speedbåd i Skovshoved Havn – og andet interessant fra hittegodslisten

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere