Historisk værtshus reddet: "Et signal til Christiansborg"

Torsdag aften blev lokalplanen for Lille Kongensgade i Indre By i København stemt igennem uden afstemning i borgerrepræsentationen. Dermed er Danmarks ældste værthus sikret for fremtiden.

Allan Mylius Thomsen drikker sejrsøl i Pisserenden, da TV 2 Lorry kontakter ham torsdag aften. 

Det har været en meget vigtig aften for den københavnske byhistoriker, journalist og forfatter.

Tilbage i 2017 stillede han et forslag til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune om at kæmpe for en bevarelse af miljøet i Lille Kongensgade, hvor ølsteder næsten altid har ligget side om side.  

Torsdag aften blev lokalplanen for området så endelig stemt igennem af politikerne i borgerrepræsentationen - vel og mærke uden en afstemning. Og det betyder meget. 

- Lad mig sige det på denne måde: Jeg er glad og lettet. Det har været en lang og sej affære, og her til aften startede jeg med at takke Flemming Sten Munch (V) meget varmt. Ingen havde troet på, at Venstre og Enhedslisten kunne arbejde sammen i sagen, men det kunne vi godt, siger Allan Mylius Thomsen til TV 2 Lorry. 

Kamp mod kapitalfonde

Beværtningsmiljøet i Lille Kongensgade er blandt de ældste dokumenterede i Danmark, hvor både Skindbuksen og Hviids Vinstue er placeret, der er nogle af de ældste ølhuller i Danmark. 

Faktisk går Hviids Vintues beværtningshistorie helt tilbage til 1723, og det gør det til det ældste herhjemme. Men selvom de historiske beværtninger er elsket af mange i hovedstaden, så er der blevet kæmpet en hård, lang kamp for at bevare denne ældre del af København. 

Baggrunden er, at Hviids Vinstue har ligget i strid med det ejendomsselskab, der ejer alle lokaler og lejligheder i karréen med undtagelse af den gamle beværtning.

Ejeren, Per Møller, vil ikke sælge vinstuen, og holder ud som den sidste, efter ølhuller som Kongens Bar og Skindbuksen lod sig købe ud af investorselskabet Bendtsen Ejendomme.

Med den nye lokalplan er man dog nået et stort skridt tættere på at bevare de gamle steder. 

- Vi har taget det første skridt. Som kommune har vi meget begrænsede muligheder for at stoppe investorer, men vi har brugt de værktøje, som vi havde, og sendt et klart signal til Christiansborg om, at vi må beskytte mod de her kulturløse, historieløse og samfundsløse firmaer, siger Allan Mylius Thomsen. 

Allan Mylius Thomsen er foruden medlem af Borgerrepræsentationen også journalist og historiker. Han står bag den politiske kamp for de historiske værtshuse i København.
Allan Mylius Thomsen er foruden medlem af Borgerrepræsentationen også journalist og historiker. Han står bag den politiske kamp for de historiske værtshuse i København.
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Lokalplaner som løsning

Lige siden han startede kampen for beværtningerne i Lille Kongensgade for to år siden, som han har gjort til sin mærkesag, har Allan Mylius Thomsen frygtet, at hele karréen vil ændre karakter, hvis det lykkedes Bendtsen Ejendomme at købe den sidste i rækken af ølsteder. 

I det tilfælde kunne selskabet bag nemlig opløse og ændre en række servitutter og vedtægter, som gælder alle lokaler i ejendommen, og så kunne de historiske lokaler omdannes til lobbyområde for hotellejlighederne i resten af karreen, som rygterne indtil nu har gået på.

Men nu er disse muligheder gået til grunden, efter vedtagelsen af lokalplanen for området er stemt igennem. Det er Københavns Kommunes stærkste værktøj, som politikerne kan bruge til at stille krav til, at der ikke kan blive nedlagt boliger og hvad de resterende skal bruges til. 

- I betragtning af, at vi stort set ikke har lokalplaner i Købnhavn, så er det her en måde, hvorpå vi kan regulere de kortsigtede her-og-nu investeringer, der ødelægger vores attraktive, gamle by, siger Allan Mylius Thomsen og fortsætter. 

- Jeg er født og opvokset i en tid, hvor den lokale beværtning var dagligstuen, så selvfølgelig fortsætter jeg kampen. De ægte værtshuse er en meget vigtig og grundlæggende del af København som by, slutter han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik