Historisk spadestik: Nu kommer Roskilde Festival Højskole

Om to år lukker Roskilde Festival Højskole op for de første elever.

Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke ved det.

Men denne store tomme betonhal bliver om få år omdannet til Danmarks nye almene højskole.

Og så er det ikke hvilken som helst højskole. Den kommer nemlig til at være forbundet med Roskilde Festival og har et budget på 160 millioner kroner.

Planerne om Roskilde Festival Højskole har længe været undervejs, og for Jesper Ølund, der nu gennem otte år har været forstander for en højskole, der kun har eksisteret på papiret, har anstrengelserne nu endelig båret frugt.

Mandag bliver det første spadestik taget til fremtidens højskole, når kulturministeren kommer til byen.

Her begynder den omfattende renovering, der skal gøre plads til at 100 elever kan bo og undervises her. Og det er samtidigt et historisk spadestik, da det er det er første gang i næsten 40 år, at der kommer en ny højskole.

Grafisk udkast til Mellemrummet, der  forbinder skolens fællesområder, foredragssal og faglokaler.
Grafisk udkast til Mellemrummet, der  forbinder skolens fællesområder, foredragssal og faglokaler.
Foto: Roskilde Festival Højskole

Højskolen vil blive båret af de idealer, som også festivalen bygger på. Der vil blandt andet blive undervist i fag som musik, frivilligledelse og aktivisme i den gamle betonhal.

- Roskilde Festival Højskole kommer til at tage imod elever, der har modet til at bryde ned og bygge op igen. Både med hænderne men også med deres egen identitet. Aktivistfaget er et NGO fag, som skal uddanne vores elever til at turde starte foreninger op, eller påtage sig projekter som kan gøre en forskel ude i verden og skabe værdi for andre, siger Jesper Ølund til TV 2 Lorry.

Men før dørene kan slås op til det første hold i januar 2019, så kræver det hårdt arbejde i de næste to år. Fire elever har dog allerede tilmeldt sig fag på højskolen.

Grafisk udkast af hvordan skolen kommer til at se ud.
Grafisk udkast af hvordan skolen kommer til at se ud.
Foto: Roskilde Festival Højskole

For Roskilde kommune er Højskolen et stort prestigeprojekt, som skal binde den kreative bydel Musicon sammen. Borgmester Joy Mogensen (S), er begejstret for planerne.

- Det ligger jo helt perfekt her med festivalen, der finder sted lige hernede hver sommer. Tæt på bymidten og så med alle uddannelsesinstitutionerne omkring sig. Og alt det byliv, kultur og uddannelse, det favner højskolen jo, siger hun.

Roskilde Festivalen har været med på projektet fra start. Og højskolen er blevet festivalens største enkeltmodtager med en donation på 34,5 millioner kroner.

- Når nu det lykkedes at undfange og beskrive en rigtig god ide så har det vist sig at der er mange gode kræfter som har fundet sympati for tanken og som har bakket op, siger festivalens bestyrelsesformand Steen Jørgensen

- En højskole er jo ikke kun for sine elever det er jo også for naboerne. Det er for hele byen der kan komme være med på sommerskole eller foredragsrækker. Så det betyder rigtigt meget for det lokale sammenhold, siger han.

Roskilde Festival Højskole er tegnet af det verdenskendte hollandske arkitektfirma MVRDV sammen med københavnske COBE. Bygningerne er under opførsel og står færdige i efteråret 2018.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik