Historisk og udskældt Frederiksbergbænk gør comeback

De historiske Frederiksbergbænke sættes i produktion på ny. 25 bænke af klassiske type, som tidligere stod på Frederiksberg skal opsættes.

Frederiksbergbænken anno 1927 designet af Aage Sigurd Kjelsgaard Lauritzen. Bemærk støbningen, der anderledes end Københavnnerbænken. Ser man det. Foto: Frederiksbergs Tekniske Forvaltning

De er blevet kaldt "spild af borgernes penge” og "et stykke unikt frederiksbergsk byinventar".

Andre vælger at kalde dem for en bænk.

Men ikke hvilken som helst bænk. En Frederiksbergbænk, der jo (selvfølgelig) er lidt finere og lidt mere fornem end Københavnerbænken.

Og nu gør de historiske bænke et vaskeægte comeback.

Således har Frederiksberg Kommunalbestyrelse besluttet at igangsætte produktion af nye 25 frederiksbergbænke af den klassiske type. 

I løbet af de kommende måneder vil bænkene blive opsat, primært på Frederiksberg Allé.

Læs også Allé får nye bænke til en million: "Spild af borgernes penge”

Her ses Københavnerbænken, der er noget mindre  end Frederiksbergbænken og har et mindre solidt karosseri. Foto: Københavns Kommune

- Nu kommer der et løft til alléens inventar i form af de gamle frederiksbergbænke, der oprindelig netop er fremstillet til alléen, der i mange år har haft en blanding af mange forskellige bænktyper stående, siger Nikolaj Bøgh fra De Konservative, der er primus motor på genskabelsen af de klassiske frederiksbergbænke.

Det er muligt, at der senere vil blive opstillet flere af de store bænke på Frederiksberg - for eksempel ved den nye Langelands Plads.

Skulle man være interesseret i at kaste et blik på en af de originale bænke fra 1920'erne, kan man finde fire styks. De sidste fire intakte frederiksbergbænke fra den oprindelige produktion står i dag på Frederiksberg Runddel.

De oprindelige bænke stammer fra 1927 og 1928, og dermed er de lige præcis ældre end skuespilleren Sean Connery.

Og så koster det i øvrigt 920.000 kroner at producere de 25 bænke.

Frederiksbergbænken

Frederiksbergbænken blev oprindeligt udformet af Frederiksbergs Tekniske Forvaltning i forbindelse med den store omlægning af Frederiksberg Allé i 1927-28 under ledelse af arkitekt Aage Sigurd Kjeldgaard Lauritzen, som var chefarkitekt på Frederiksberg 1908-40.

Bænkene blev oprindelig fremstillet på Frederiksberg Jernstøberi, Falkoner Allé 42.

Det er en noget større, mere monumental bæk end de normale bænktyper som københavnerbænkene.

Frederiksbergbænken er væsentligt længere end københavnerbænken og har flere brædder i sæde og ryg samt et støbt midterparti og to stangbolte til at holde sammen på konstruktionen.

Kilde: Rambøll

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik