Ikonisk færge sank: Nu genopstår den til et helt nyt formål

Grønsundfærgen, der længe har ligget i Københavns Havn, skal totalrenoveres. De nye ejere vil skabe en flydende kulturfærge på Christianshavn.

En tidlig onsdag morgen i september 2020 stod de lokale på Christianshavn op til et spektakulært syn. 

Grønsund - tidligere Bogøfærge, senere restaurantbåd - var næsten gået ned. Ikke med mus og mand men med dækservietter, glas, service og deslige.  

En pumpe ombord på restaurantbåden var stoppet som følge af et strømsvigt, hvilket betød, at den tog vand ind. 

Og der var bestemt ikke tale om dråber. 

Da politiet ankom til kajen på Strandgade i Københavns Havn, krængede båden voldsomt og var næsten gået helt til bunds. 

- Båden ligger på siden. Ejeren har oplyst, at der gik en vandalarm tidligt i morges, fordi lænsepumpen gik i stå. Og så begyndte der at komme vand ind. Det gik rimelig hurtigt, oplyste vagtchef Henrik Stormer hos Københavns Politi til TV 2 Lorry dengang. 

(Artiklen fortsætter under videoen. Her kan du se, hvordan det så ud, da Grønsund næsten sank.) 

Det stod hurtigt klart, at der ikke var tale om en forbrydelse, da politiet ankom til kajen ved Strandgade i september 2020.

Synd, at den var totalskadet

Efter bjærgningsfirmaet - der blev kaldt ud til den forliste restaurantbåd - fik hevet den oven vande, har den ligget til kaj på sin plads ved Strandgade på Christianshavn.

Siden er der gået to år, og rurerne - et lille krebsdyr, der lever under vand på sten og skibsbunde - er blevet flere og flere på skibets skrog.

Men nu har båden altså fået nye ejere. Og de, Rene Gledorf og Amdi Brøner, har store planer for den historiske færges fremtid.

De har begge båd i Christianshavns Kanal i forvejen og har derfor set på nært hold, hvordan den nu tidligere restaurantbåd Grønsund lå og sygnede hen.

- I grove træk synes vi, det var rigtig synd at se den gamle færge forfalde. Vi blev enige om, at det var nu, hvis den skulle reddes, siger bådejer Amdi Brøner.  

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.) 

Fra færge til restaurantbåd - Læs om Grønsund her

M/F Grønsund blev bygget på Nykøbing Mors i 1967, og sejlede sine første år på den tidligere Sallingsund-overfart i Limfjorden. 


Senere fragtede færgen passagerer fra Bogø til Stubbekøbing på Falster. Her sejlede den i perioden 1980 til 2000. 


I 2000 blev den købt af sin dengang nye ejer, Niels Pedersen, som sejlede den til Københavns Havn. 


Her brugte han tre år på at totalrenovere den til husbådsrestaurant - nøjagtigt som den var, da den 17 år senere - i 2020 - næsten blev opslugt af Københavns Havn.

    

I juni 2022 overtog de nye ejere, Rene Gledorf og Amdi Brøner, restaurantbåden, som altså nu får en gennemgribende restaurering igen.  


Kilde: Bogø Portalen

Båden totalrenoveres

Da TV 2 Lorry fanger de to nye ejere, ligger de midt i Øresund ud for øen Ven. 

Den tidligere restaurantbåd skal nemlig restaureres, og det skal foregå på Bådebyggeriet i Gilleleje. Det har været en kamp at finde en dag, hvor vejrforholdene tillod det, forklarer medejer Rene Gledorf. 

Skibet er nemlig i en sådan stand, at de har seks lænsepumper - en pumpe, der pumper uønsket vand indefra et skib og ud i havet igen - kørende under bugseringen fra Christianshavn til Gilleleje. 

Derfor måtte de to medejere vente til vindstille vejr og en rolig sø indtraf. 

quote Vi har rigtig mange ideer, og de bliver hele tiden bedre. Den skal hedde Christianshavns Kulturfærge og ose af kulturstemning

Ejer Rene Gledorf

Topfarten til Nordkysten lyder på 3,7 knob, så båden ikke risikerer at gå under. Det betyder, at det vil tage cirka 20 timer, før de ankommer til havnen i Gilleleje, vurderer de to medejere. 

- Det har været en hård kamp at få båden ud af havnen. Der har ikke været andet end strid vestenvind hele året. Så vejrguderne skulle være med os. Vi har nu taget en chance, og det viser sig, at vi har gjort det rigtige. Og vi har de rigtige med os ombord, for vi har trukket på både venner og bekendte. Stemningen er i top lige nu, og alt går som planlagt, siger Rene Gledorf. 

Skibet hedder Christianshavns Kulturfærge

Der er tale om en totalrenovation af restaurantbåden, forklarer medejer Rene Gledorf. 

Båden skal have nyt tag, ny el, et glasfiberskrog udenpå det eksisterende af træ, og så skal den på sigt have installeret et såkaldt undervandsøje. 

(Her kan du se, hvordan det så ud, da Grønsund med lidt hjælp stævnede ud med kurs mod Gilleleje. Artiklen fortsætter under videoen.) 

Videoen er filmet af brovagt Flemming Freese.

Et kæmpe koøje under vandoverfladen, så man kan se, hvad der svømmer forbi ude i kanalen, når båden engang kommer tilbage til sin havneplads på Christianshavn.

På sigt er ambitionen, at den gamle færge skal laves om til flydende christianshavnerkultur, der skal appellere til børn i alle aldre. 

Blandt ideerne på tegnebrættet er dukketeater for store og små, jazzklub, cafédrift, christianshavner revy, kanalrundfart i Københavns Havn med en tilstødende båd, fest og glade dage for både børn og voksne. 

Men hvad, det nøjagtigt bliver til, ligger ikke helt fast endnu, siger Rene Gledorf.

- Vi har rigtig mange ideer, og de bliver hele tiden bedre. Den skal hedde Christianshavns Kulturfærge og ose af kulturstemning. Vi udruster den med gamle originale ting og patina, så det bliver et eventyr at gå ombord. Vi har en retning, og nu begynder det hårde arbejde, forklarer Rene Gledorf.  

De to ejere forventer, at båden er tilbage på sin havneplads ved Strandgade - og åben for gæster - til jul 2022. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik