Herregård lukkede portene efter vold: Nu ender sagen i retten

I sommeren 2017 blev herregården Farumsgårds havemand overfaldet.

Det var dråben, der fik bægeret til at løbe over for ejeren af gården, Kresten Andersen Bergsøe, og han valgte at lukke portene til haven omkring Farumgård, der siden 1949 har været offentligt tilgængelig på udvalgte stier. 

quote De hidsede sig voldsomt op, og én af dem var ved at vappe mig én.

Kresten Andersen Bergsøe, ejer af Farumgård

Det mener Furesø Kommune var ulovligt, og derfor har kommunen politianmeldt ejeren af gården. Nu meddeler kommunen, at anklagemyndigheden forventer, at sagen kommer for retten inden sommer. 

- Kommunen ser frem til, at sagen finder sin afslutning således, at alle Furesøborgere igen kan få glæde af det flotte landskab ned til Farum Sø, skriver Furesø Kommune i en pressemeddelelse. 

Sagen startede med trusler os vold

Sagen mellem kommunen og Farumgård er en speget én af slagsen.

Kresten Andersen Bergsøe og hans familie har boet på Farumgård i 13 år.
Kresten Andersen Bergsøe og hans familie har boet på Farumgård i 13 år.
Foto: Sigrid Nygaard - Ritzau Scanpix

I mere end 60 år har fredningsbestemmelser givet offentlig adgang til bestemte stier omkring Farumgård, der ligger helt ned til Farum Sø.

Men i sommeren 2017 lukkede familien portene til herregården, fordi Farumgårds havemand blev overfaldet, da han bad en cyklist om at trække, fortæller Kresten Andersen Bergsøe. Derudover har flere familiemedlemmer modtaget trusler fra havens gæster.

- Jeg har oplevet flere gange, at folk har truet mig. For nogle år siden kom jeg eksempelvis gående med mine børn på skuldrene, da der kom en flok mountainbikere cyklende. Jeg bad dem stoppede og stillede mig efterfølgende i vejen for dem, da de kørte videre. De hidsede sig voldsomt op, og én af dem var ved at vappe mig én, siger han. 

- Jeg kan godt leve med det, men jeg vil ikke have, at min familie skal udsættes for det. Det er langsomt eskaleret, samtidig med at trafikken i haven er steget, siger Kresten Andersen Bergsøe til TV 2 Lorry.

Ejer: Retssag er ikke løsningen

Furesø Kommune skal sikre, at fredningsbestemmelserne overholdes, men det er ikke tilfældet, når haven er lukket for offentligheden, mener kommunen. Derfor har man politianmeldt ejeren, fortæller by- og kulturdirektør i Furesø Kommune, Niels Thygesen.

- Vi er bekendt med de uheldige episoder, som vi selvfølgelig tager afstand fra. Men en fredning, som giver offentlig adgang, har ikke noget med de voldelige tilfælde at gøre. Det må politiet tage sig af, siger han.

- En grundejer kan godt være utilfreds med en fredning, men det giver ikke vedkommende ret til at lave om på forholdene, som man selv synes, siger Niels Thygesen til TV 2 Lorry. 

Kresten Andersen Bergsøe mener derimod, at det fremgår af fredningskendelsen, at familien kan trække adgangen for offentligheden tilbage, hvis man oplever væsentlige gener - og det mener han, at vold og trusler er.

Den udlægning er Niels Thygesen ikke enig i. Han mener, at det alene er fredningsnævnet, der har mulighed for ændre i fredningen.

Her ses den sti, som fredningskendelsen har bestemt skal være offentlig.
Her ses den sti, som fredningskendelsen har bestemt skal være offentlig.
Foto: Fredningskendelsen for Farumgård

Ny stiføring

Kresten Andersen Bergsøe og kommunen har siden 2016 drøftet mulighederne for en ny stiføring, som han ønsker skal gå længere væk fra selve herregården, men ifølge Kresten Andersen Bergsøe har kommunen "stukket hovedet i busken" og forsømt at starte en ny fredningsproces.

Niels Thygesen fortæller, at man ikke nåede til enighed med en alternativ stiføring, og derfor er kommunen ikke gået videre med sagen.” Han tilføjer, at kommunen og ejeren af Farumgård løbende har været i dialog om den bedst mulige indretning af den offentlige adgang og iværksat tiltag for at begrænse generne mest muligt.

Politianmeldelsen ser Kresten Andersen Bergsøe som en optrapning af konflikten.

Her ønsker Farumgård, at den nye sti skal gå.
Her ønsker Farumgård, at den nye sti skal gå.
Foto: Farumgård

- Kommunen vælger at eskalere konflikten i stedet for at løse den. Det hele er brudt sammen. Så nu må vi tage den i retten, men det kommer der jo ikke nogen løsning af. Enten får kommunen medhold, og så skal vi leve med, at vores privatliv og fredningen krænkes, og så er vi retsløse. Eller også taber kommunen, og så er adgangen for offentligheden permanent borthævet, siger Kresten Andersen Bergsøe og fortsætter:

- Og det er ikke nogen løsning. Vi bor ikke på Farumgård med det motiv, at offentligheden ikke skal have adgang, siger han.

 
 
Foto: Sigrid Nygaard - Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik