Her må du ikke vande græsset: Kommune minder borgerne om vigtigt forbud

I Roskilde Kommune er det ikke tilladt at give haven den helt store vandingstur.

Borgere i Roskilde går endnu en sommer i møde, hvor man skal holde igen med haveslangen, selv om græsset ser lidt tørt ud. Kommunens vandforsyningsplan siger nemlig, at det er forbudt at vande i store dele af dagtimerne.

quote Det er vores budskab, at man bruger grundvandet med omtanke

Kim Dahlstrøm, afdelingschef, Roskilde Kommune.

Reglerne foreskriver, at der er vandingsforbud i tidsrummet mellem 9 og 18, men selv uden for det tidsrum er det stadig ikke tilladt at vande græsplænen.

Til gengæld må man gerne udenfor det anførte tidspunkt vande andre dele af haven, forklarer Kim Dahlstrøm, der er afdelingschef for Miljø og Byggesag i Roskilde Kommune.

- Man må gerne vande sine bede og køkkenhave, og man må også gerne fylde vandbassinet. Men det er ikke tilladt at stille den automatiske havevander til at sprøjte hele dagen – og i det hele taget må man ikke vande græsplænen, bare fordi den er blevet lidt grå i det, siger Kim Dahlstrøm til TV 2 Lorry.

En gammel beslutning

Vandingsforbuddet er ifølge afdelingschefen ikke noget nyt, da det er en gammel beslutning, der er indbygget i kommunens vandforsyningsplan, som går mange år tilbage i tiden.

- Det er ikke fordi, vi er ude og minde om det hvert år, men vandværkerne har efter den tørre sommer sidste år spurgt, om forbuddet stadig er gældende, og derfor informerer vi om det igen, siger Kim Dahlstrøm.

Årsagen til begrænsningen er, at der er risiko for tørlægning af vandboringerne. I værste fald kan en sænkning i grundvandsspejlet give iltning af grundvandet og dermed ændre vandets kemiske sammensætning.

Samtidig stiger risikoen for nedsivning af pesticider og andre stoffer, da de vil opholde sig kortere tid i de beskyttende jordlag.

Høj miljøbevidstehed hos borgerne

Vandingsforbuddet mindsker også risikoen for, at bække, åer og søer tørrer ud.

- Det er vores budskab, at man skal bruge grundvandet med omtanke. Heldigvis har vi fået regn i forhold til tørken sidste år, men vi er godt i gang med sommermånederne, og vi kan godt risikere, at det kan gå hen og blive tørt igen, siger Kim Dahlstrøm.

- Hvis vi bliver opmærksomme på vandspild, så tager vi naturligvis kontakt til den enkelte borger til en snak, men vi har ikke oplevet problemer med det, for generelt er der en relativ høj miljøbevidsthed blandt borgerne.

Herunder kan du læse en lang række gode råd til, hvordan du sparer på vandet:

Spar vand i haven

  • Saml regnvand i en regnvandstønde – så kan du bruge det til at vande haven med og vaske bilen i. Sæt et låg på regnvandstønden, så vandet ikke fordamper
  • Brug en vandkande, når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker. Når du vander med haveslangen, bruger du 12 liter vand pr. minut, og der spildes ofte en masse vand, som ikke kommer blomsterne til gavn.

 

Kilde: Klar Forsyning

Spar vand i husholdning

  • Vask altid service m.m. af i en balje med vand - aldrig under en rindende vandhane
  • En A-mærket opvaskemaskine bruger samme mængde vand pr. vask, som man bruger på ét minut, når man vasker op under rindende vand
  • Fyld opvaskemaskine og vaskemaskine helt op og brug evt. spareprogrammet
  • Spring forvasken over ved tøjvask – den er kun nødvendig ved meget beskidt tøj
  • Kog altid grøntsager, kartofler m.m. i en gryde med låg
  • Brug spand og svamp i stedet for vandslangen når du vasker bil

 

Kilde: Klar Forsyning

Spar vand i badet

  • Tag brusebad i stedet for karbad. Luk for vandet under indsæbning
  • En sparebruser kan spare dig op 6-10 liter i minuttet
  • Blandingsbatterier med termostat sikrer, at den ønskede temperatur på badevandet opnås hurtigt og uden vandspild
  • Luk for vandet når du børster tænder og brug et tandkrus i stedet
  • En utæt WC-cisterne kan give et vandspild på op til 350.000 liter rent drikkevand om året

 

Kilde: Klar Forsyning

Øvrige sparetips

  • Aflæs din vandmåler hver måned, så du hurtigt opdager hvis dit vandforbrug pludselig stiger, fx i forbindelse med et skjult brud
  • En dryppende vandhane kan give et vandspild på op til 80.000 liter rent drikkevand om året
  • Installer vandbesparende haner i hele huset
  • Installer toiletter med stort og lille skyl – men undlad at spare for meget på det store skyl, afløbet har godt af at blive skyllet igennem af og til, så det ikke stopper
  • Husk at lukke for vandtilførslen til udendørs vandhaner om vinteren. Så undgår du frostsprængninger og vandspild
  • Husk at lukke vandet på hovedhanen når du forlader dit sommerhus for vinteren. Så undgår du vandspild ved en evt. frostsprængning

 

Kilde: Klar Forsyning

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik