02:48

Der er stor forskel på, hvor meget hjemmehjælp kommunerne i Lorrys område yder til ældre borgere.

Her får de ældre mindst hjemmehjælp: Se kommunens svar

I Glostrup har hjemmehjælperne ikke meget tid til at hjælpe de ældre, men det er en bevidst prioritering fra byrådet.

Som vi  fortalte mandag, så er der stor forskel på, hvor meget hjemmehjælp kommunerne i Lorrys sendeområde yder til deres ældre borgere på 80 år eller derover.

Her ligger Glostrup i bunden af listen, og det skyldes, at man i kommunen har valgt at bruge flere penge på rehabilitering.

De ældre i Lejre og Dragør har de bedste forhold i vores sendeområde med halvanden times hjemmehjælp om ugen, mens de ældre i Glostrup i gennemsnit må nøjes med lidt over en halv time om ugen - til at nå alle de praktiske gøremål i hjemmet. Det viser en beregning, som Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Læs også Her får de ældre mindst hjemmehjælp

Tallene vækker bekymring hos Ældre Sagen.

- Det er klart, at en del af det kan skyldes at ældres helbredstilstand i dag er bedre op i en højere alder. Det kan forklare en del af det. Men ikke så voldsomt meget. Det er også udtryk for, at visitationen til hjemmehjælp i kommunerne er meget stram. Og at nogle svækkede ældre ikke får den hjælp de har brug for, siger Jens Højgaard, souschef hos Ældre Sagen.

- Det tyder i hvert fald på, at man visiterer meget stramt i den kommune. Og derfor kan der være ældre som ikke får den hjælp de har brug for i dagligdagen, siger han til TV 2 Lorry.

Men det er en bevidst prioritering fra byrådet i Glostrup, som har sat ekstra penge af på ældreområdet. De penge er dog - ifølge Social og Sundhedsudvalgets formand - fokuseret omkring rehabilitering.

- Det er en beslutning, vi har taget, at vi vil lægge alle vores ressourcer på at træne folk op. Vi har noget der hedder genoptræningscenter, som er virkelig presset. Vi har sat ekstra penge af, for at vi kan få alle de folk ind, som vi gerne vil have trænet op, siger Venstres Lars Thomsen, der er formand for Social og Sundhedsudvalget i Glostrup, til TV 2 Lorry.

Læs også Kommune vil ikke hjælpe 90-årig - men borgerne vil gerne

Hos FOA vækker det også bekymring, at så mange visiterede hjemmehjælpstimer er forsvundet.

- Vores bekymring er, at de ældre ikke får den nødvendige pleje og omsorg som de har krav på siger sektorformand for social og sundhed, Karen Stæhr.

- Jeg synes det er for smalt kun at tænke på rehabilitering. Vi bliver nødt til at tænke på borgerne som individuelle personer, som skal have forskellig pleje. Nogle kan rehabiliteres og andre kan ikke. Og nogle skal have rigtig meget hjælp, siger hun.

I Glostrup Byråd mener man dog, at man lever op til kravene.

- Visitationen arbejder ud fra de kvalitetsstandarder, som os politikere har fastsat. Og vi prøver at gøre vores absolut bedste. Det er jo ikke sådan, at vi prøver ikke at bruge alle de penge vi må bruge for regeringen og Folketinget. Vores serviceramme er fuldt brugt op, siger Lars Thomsen.

Siden 2008 er 20 procent af hjemmehjælpstimerne på landsplan skåret væk. Samtidig er antallet af ældre over 65 år i samme periode steget med 23 procent.

 

STOR FORSKEL PÅ HJEMMEHJÆLPEN I LORRYS SENDEOMRÅDE

Listen viser hvor mange timers ugentlig hjemmehjælp, en gennemsnitlig borger på 80 år og derover blev visiteret til i 2015.

1. Lejre: 1,49 timer
2. Dragør: 1,49 timer
3. Rudersdal: 1,44 timer
4. Vallensbæk: 1,39 timer
5. Frederiksberg: 1,38 timer
6. Høje-Taastrup: 1,33 timer
7: Ballerup: 1,32 timer
8. Rødovre: 1,32 timer
9. Ishøj: 1,32 timer
10. Lyngby-Taarbæk: 1,32 timer
11. København: 1,29 timer
12. Brøndby: 1,26 timer
13. Helsingør: 1,22 timer
14. Hvidovre: 1,22 timer
15.  Gentofte: 1,20 timer
16. Roskilde: 1,17 timer
17. Egedal: 1,16 timer
18. Albertslund: 1,05 timer
19. Solrød: 1,03 timer
20. Køge: 1,02 timer
21.  Frederikssund: 1,00 time
22. Allerød: 0,98 time
23. Greve: 0,95 time
24. Hørsholm: 0,93 time
25. Tårnby: 0,91 time
26. Furesø: 0,78 time
27. Herlev: 0,74 time
28. Glostrup: 0,62 time

Gladsaxe, Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Halsnæs og Stevns har ikke indsendt valide oplysninger og er derfor ikke med på listen.

Kilde: Kaas & Mulvad for Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.