Slut med at smide ud: Her er ti fødevarer, der holder længe efter ”bedst før”-datoen

Smider du fødevarer ud, når bedst før-datoen er udløbet? Her fremhæver en fødevareekspert ti madvarer, du roligt kan bruge alligevel.

Et eksempel på, hvordan den nye datomærkning kan se ud. Foto: Too Good To Go

Bedst før-mærkatet har længe vakt forvirring hos mange danskere. Hver tredje dansker tror nemlig, at ”bedst før” og “sidste anvendelsesdato” betyder det samme. Men det gør det ikke. Slet ikke.

Det er også derfor, at ti fødevareproducerende virksomheder nu har valgt at blive en del af den nye ”bedst før – ofte god efter”-ordning. Virksomheden Too Good To Go står bag den nye datomærkning, der skal mindske forvirringen om, hvor længe varerne faktisk kan holde sig.

Forbrugeren kan med den nye datomærkning bedre skelne mellem bedst før og sidste anvendelsesdato

Michael René, lektor i fødevarevidenskab

Lektor i fødevarevidenskab fra Københavns Professionshøjskole og ambassadør for organisationen Stop Spild Af Mad Michael René mener, at den nye datoordning er en god måde at hjælpe danskerne til at træffe det mere miljøvenlige valg.

- Forbrugeren kan med den nye datomærkning bedre skelne mellem bedst før og sidste anvendelsesdato. Jeg tror, at vi kan rykke en massere forbrugeres opfattelse derude, så jeg synes, det er en rigtig fin idé, der vil komme miljøet til gavn, siger han. 

Michael René giver her eksempler på ti typer madvarer, der i uåbnet emballage kan holde sig meget længere end til bedst før-datomærkningen.

Salt

Hvad indikerer bedst før-mærkningen?

Ifølge Michael René viser bedst før-mærkning ikke, hvornår varerne er for gamle, men hvornår kvaliteten af produktet begynder at dale. Når datoen er udløbet er det stadig spiseligt.

 

Virksomhederne kan bare ikke længere garantere, at brugeren får den bedste oplevelse.

- Salt har ligget i havet i mange år, så der burde faktisk ikke engang være en bedst før-dato på, siger lektoren i fødevarevidenskab.

Salt indtager ifølge Michael René førstepladsen over de fødevarer, du ikke behøver frygte bliver for gamle. Så selvom bedst før-datoen udløb for mange år siden, så kan du sagtens bruge løs.

Tørret pasta

Ifølge Michael René er også tørret pasta et af de produkter, hvor du ikke behøver at bekymre dig om datomærkningen. Faktisk kan det holde i evigheder. Det eneste, der kan ske med årene, er, at pastaen bliver mere tør, men det er ikke et problem.

- Kom lidt ekstra kødsauce eller tomatsauce på, så smager du det ikke, siger lektoren i fødevarevidenskab.

Vær dog opmærksom på at der kan gå møl i pasta, så kig efter møl eller møl-spind i pakken, inden du smider pastaen i det kogende vand.

Mel

Alle meltyper som durumhvedemel og hvedemel holder ifølge Michael René i næsten uendelige tider.

Med tiden kan mel ligesom pasta blive tørt, men når man bager det ind i et dejligt brød, er det ikke noget, man vil lægge mærke til.

Morgenmadsprodukter

Mysli, havregryn, cornflakes osv. kan godt spises i op til flere år efter bedst før-datoen.

Desværre har vi en tendens til at smide store mængder mad ud, selvom det intet fejler. Morgenmadsprodukter kan f.eks. holde sig meget længe.  Foto: Martin Sylvest Andersen

- Hvis der er chokolade i morgenmadsproduktet, er det heller ikke noget problem. Selvom chokolade bliver hvidt og mat at se på, kan det stadig godt spises. Så pålægschokoladen kan også sagtens spises, selvom den er blevet hvid ovenpå. Farven er kun en teknisk detalje, uddyber lektoren.

Mad på dåse

Ifølge Michael René kan alt fra majs og ananas til makrel og cocktailpølser holde sig i lang tid efter datomærkningen. Man skal dog ikke vente alt for mange år.

- I nogle aluminiumsdåser er der indvendig plastikbelægning, som kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Efter mange år kan varen altså have en hormonforstyrrende effekt. Lad derfor være med at vente så mange år. Men at gå måneder eller halve år over datomærkningen er fint, siger Michael René.

Madvarer, der indeholder fedt, kan ifølge lektoren blive harske, men det vil man kunne smage med det samme.

Sukker

Ifølge Michael René er alle former for sukker også stensikkert. Sukker kan holde sig i uendelig lang tid. Den eneste fare er møl, så sørg for at kigge efter møl eller møl-spind, inden sukkeret tages i brug. Sukker kan desuden klumpe lidt, men det fejler det ikke noget af.

Bulgur, hørfrø og tørrede kikærter

Der er i de senere år kommet en række nye produkter som bulgur, hørfrø, tørrede kikærter osv. Disse produkter kan også holde sig meget længere end datomærkningen. Nogle af produkterne indeholder dog fedt, og de kan derfor blive harske i smagen på et tidspunkt.

Krydderier

Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger.

- Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid. Så din kraftige karry er ikke helt så kraftig, når den er et år over bedst før-datoen. Men hvis vi vil redde verdenen, er det noget vi nok godt kan klare, siger Michael René.

I en undersøgelse fra EU-kommissionen fra januar 2018 vurderes det, at op mod 10 procent af det europæiske madspild skyldes forvirring om datomærkningen. Foto: Lars Helsinghof Bæk

Husk at kigge efter skimmelsvamp, inden du tager krydderiet i brug. Hvis krydderier bliver opbevaret fugtigt, er der nemlig en risiko for skimmelsvamp. Kig også efter møl eller møl-spind. Møl elsker tørrede krydderier. 

Hakkede tomater i papkartoner

Ved siden af de hakkede tomater på dåse finder man de hakkede tomater i papkartoner. De kan ligesom dåserne holde sig meget længe. Med tiden vil smagen miste intensitet, og den kan blive lidt mere vandet i konsistensen.

Mad på glas

Mange fødevarer kan købes på glas. Den tætte pakning gør, at du sagtens kan tage hul på glasset lang tid efter, at datomærkningen er overskrevet.

Et uåbnet syltetøjsglas kan f.eks. stå meget længe, inden det bliver dårligt. Kig efter om der eventuelt skulle være skimmelsvamp på varen i glassen.

Fakta om håndtering af madvarer med bedst før-mærkning

  • Det er meget vigtigt at følge anbefalingerne for opbevaring
  • Undgå at stille mad i direkte sollys
  • Opbevar dine madvarer et tørt sted
  • Når emballagen er åbnet gælder anbefalingen, der står på produktet
  • Brug sanserne – lugt, kig, smag på maden og vurdér, om den er okay
  • Hvis der er mug på maden, så forsøg ikke at skære det væk. Smid maden ud

 

Kilde: Michael René, lektor i fødevarevidenskab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik