Den klassiske "mormorret" Stjerneskud er tilsyneladende københavnernes farvorit Foto: Niels Meilvang / Scanpix

Her er københavnernes yndlingsret fra 1970'erne

Når sulten melder sig i Københavns omegn, er "mormorretten" stjerneskud den fortrukne. Det viser en ny afstemning.

Det blev den klassiske ret - stjerneskud, som i Københavns omegn fik flest stemmer i dagligvarekoncernen Coops store mormormad-konkurrence.

I oktober måned skulle danskerne vælge deres bedste mormorret fra 1970’erne. Over 26.000 har allerede været inde at stemme, heraf 2200 fra Københavns omegn. Københavnerne valgte i den forbindelse den klassiske ret stjerneskud som deres farvorit. Æbleflæsk blev en tæt to'er i i afstemningen om 70’ernes bedste mormorret.

Det er en nostalgisk rejse tilbage i tiden

Bo Søby Kristensen, COOP 150 år

Afstemningen er en del af COOP's 150 år jubilæum.

- Det er en nostalgisk rejse tilbage i tiden, der handler om den måde, vi har købt og brugt madvare på igennem tiderne. Der er f. eks. mange i dag, som ikke laver mad fra bunden. Måske kunne det her initiativ være med til at lokke folk tilbage til de mere tidskrævende og gamle retter, siger Bo Søby Kristensen, projektleder i COOP 150 år til TV 2 Lorry.

Læs også Køb billig overskudsmad med ny app

COOP's butikker vil også i den kommende tid relancere "gamle" varer som ellers ikke længere bliver udbudt. Og her vil nostalgiske læsere måske kunne huske pokalpilsneren, davregryn og "den hvide cola" - klar cola.

Sådan laves et klassisk stjerneskud:

  • Stjerneskud er navnet på et stykke smørrebrød med stegt og kogt rødspættefilet på franskbrød garneret med fx. kaviar, rejer og citron.
  • Ingredienser:
    4 rødspættefileter
    1 ds. asparges
     Tomat
     Agurk
    1 pakkerøget eller gravad laks
     Rejer
     Kaviar (Farven er ligemeget)
     Mayonnaise
     Skaldyrsdressing
     Iceberg eller krøl salat
     Salt
     Peber
     Franskbrød eller toastbrød
     Citron
     Dild
  • Fremgangsmåde: 
    Steg fiskefileterne ca. 5 min på hver side til de er brune og sprøde. 
    Rist 2 skiver brød og lig et salatblad på hver og 2 fiskefileter på hver. Put mayonnaise, skaldyrsdressing, asparges, tomat, agurk, laks og kaviar over så det ser flot ud. Server med en skive citron ved siden af.
     
  • Kilde:  http://www.dk-kogebogen.dk/