Her er hovedstadens smukkeste byggeri

Torsdag har Københavns Kommune hyldet seks nye byggerier i hovedstaden. Og som noget nyt er en publikumspris også uddelt.

Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1902.

Men i år har borgerne som noget nyt også selv kunne stemme på deres yndlingsbyggeri til en særlig publikumspris, der er uddelt torsdag på Københavns Rådhus. 

Flere end 2.000 stemmer blev afgivet i april måned, og vinderen blev Axel Towers, der også var blandt de seks byggerier, som blev præmieret af kommunen.

- Det er en helt oplagt måde at inddrage borgerne på og kan være med til at rejse debatten om, hvad smuk, brugbar og bæredygtig arkitektur egentlig er for en størrelse i en by som København, siger kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å) i en pressemeddelelse.

Højere end rundetårn

Axel Towers er en kontorbygning på 23.000 kvadratmeter, hvor der også er plads til fornøjelser.

Af de fem tårne er det laveste syv etager, mens det højeste er hele 16 etager.

Det højeste punkt er 61 meter højt - 20 meter højere end Rundetårn - og kan ses fra både Tivoli, Hovedbanegården og Rådhuspladsen. 

Størstedelen af det 23.000 kvadratmeter store byggeri indeholder kontorer, og advokaterne Gorissen Federspiel er langt den største lejer.

Kobbertårnene blev indviet i sommeren 2017 af kronprins Frederik og overborgmester Frank Jensen.

"Her mellem Københavns Rådhus og Hovedbanegården har vi fået et smukt byggeri, som vil blive et mødested for mange københavnere", sagde overborgmester Frank Jensen under indvielsen i juni 2017.

De præmierede projekter:

Axel Towers

Axel Towers modtager publikumsprisen samt præmiering af Københavns Kommune med begrundelsen:
"Arkitekterne har grebet muligheden for at gendigte Axel torv som en del af Københavns voldanlæg og har placeret de fem runde tårne som punkter i et landskab, ligesom udkigsposterne på volden. Indvendigt er Axel Towers gennemført med en enkel materialeholdning af høj kvalitet med gennemarbejdede detaljer."
 
 

Carlsbergfondets Forskerboliger

Carlsbergfondets Forskerboliger modtager præmiering af Københavns Kommune med begrundelsen:
"Arkitekterne har her skabt et hus af en særlig høj og holdbar kvalitet, der med sin inspiration i det gamle Carlsbergs historiske bygninger sætter en høj standard for hele Carlsbergområdet. Bygningen danner en fin overgang mellem den fredede J. C. Jacobsens have og den nye tætte bydel Campus Carlsberg."
Carlsbergfondets Forskerboliger.
Carlsbergfondets Forskerboliger.
Foto: Jens Lindhe

Mærsk Tårnet og Sund Naturpark

Ud over præmiering til arkitekten præmieres desuden landskabsarkitekten på projektet med begrundelsen:
"Bygningen er et førsteklasses eksempel på bæredygtighed på mange niveauer - fra skybrudssikring på egen grund, lettilgængelig og overdækket cykelparkering under jorden samt et integreret energidesign, der gør Mærsk Tårnet til et af verdens mindst energiforbrugende forskningslaboratorier."
Mærsk Tower og Sund Naturpark
Mærsk Tower og Sund Naturpark
Foto: Adam Mørk

Dehns Palæ

Dehns Palæ modtager præmiering af Københavns Kommune med begrundelsen:
"Efter branden i 2010 i palæets tag var alle bygningens etager stærkt medtaget af slukningsvand, ligesom etagedækkene delvis var styrtet ned. Palæets førstesal er rekonstrueret er ført tilbage til oprindelig stand repræsenteret ved de to tidsepoker Rokoko og Empirestil. Alt er gennemført i oprindelige materialer, og det håndværksmæssige arbejde er udført ved brug af de originale arbejdsteknikker."
Dehns Palæ
Dehns Palæ
Foto: Carsten Lundager

Frihavns Tårnet

Frihavns Tårnet modtager præmiering af Københavns Kommune med begrundelsen:
"På afstand synes bygningen både let og markant på samme tid med en meget velkomponeret facade, der især udfolder sin berettigelse, når man kommer tæt på. De lyse og veldisponerede boliger er udført i holdbare materialer som bl.a. egetræ, og lejlighederne er med deres åbne disponering og gode uderum på altanerne meget ”livable” i både indretning, materialevalg og solorientering."
Frihavnstårnet.
Frihavnstårnet.
Foto: Jens Lindhe

The Silo

Ud over præmiering til arkitekten præmieres desuden bygherren på projektet med begrundelsen:
"Bygherre og arkitekt har sammen skabt en markant bygning, der på elegant vis nytænker ”Hva’ drikker Mølr”-siloen. Med et råt facadeudtryk, der besidder en særlig skulpturel karakter, sender siloen tankerne hen på Nordhavnens tidligere industrihistorie og fremstår som et fyrtårn i den nye bydel."
Foto af 'The Silo'.
Foto af 'The Silo'.
Foto: Rasmus Hjortshøj

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik