Her ender 12 millioner liter festival-lort: "Det ligner tyk havregrød"

Et nyt, smart rensningsanlæg håndterer alt den afføring, som de 120.000 festivalgæster lukker ud i toiletterne på en uge.

Mens gæsterne kaster håndtegn til Eminems megahits onsdag aften klokken 22.30 foran Orange Scene, så arbejder pumperne på Bjergmarken Renseanlæg i Roskilde.

Det er nemlig her, man kan indhente de ekstraordinært store mængder af lort, som der afleveres i løbet af dagen på Roskilde Festival. 

Som noget nyt i år har man på Roskilde Festival lavet 26 øer med træk- og sliptoiletter, og de er forbundet til et stort opsamlingsbassin, hvor lorten så kan ligge, indtil man suger den videre til rensningsanlægget. 

Det har været nødvendigt, fordi gæsterne - udover at levere massive mængder af efterladenskaber - ikke går kontinuerligt på toilettet i alle døgnets 24 timer. 

Her ses skummet fra afføringen.
Her ses skummet fra afføringen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Her er der størst pres på toiletterne

- Vi kan se, at der er ret stille om morgenen. Når vi nærmer os middag, kommer der mere. Og så stiger belastningen faktisk bare, indtil den aftager om aftenen. Omkring midnat er belastningen faldet helt igen, forklarer spildevandschef John Metzsch til TV 2 Lorry. 

Rensningsanlægget kører med samme belastning hele døgnet, og derfor kan man indhente gæsterne, når de dropper toilettet for at gå til koncerter og feste.

Sidste år modtog man i alt cirka 12 millioner liter ekstra afføring i løbet af festivalperioden, og man regner med, at det bliver til endnu mere i år, hvor de nye toiletter er installeret. 

- Vi har tidligere haft en aftale med Høje-Taastrup, så vi kunne pumpe noget i den retning. Men i år kan vi med den her tank rense det hele selv, regner vi med. Det er gået fint her i de første dage, selvom vi er i en opstartsperiode, siger John Metzsch.

Konsistensen af tyk havregrød

Spørgsmålet melder sig så: Er lorten anderledes i en festivalperiode, end den er normalt? Og ja, det er den faktisk, forklarer spildevandschefen. 

- Det ligner tyk havregrød, men det er det altså ikke, siger han muntert. 

- Normalt har vores spildevand en tørstofværdi på omkring én procent. Men i den her periode ligger det på omkring fire til syv procent. Det betyder, at der er mere afføring og mindre vand, forklarer John Metzsch. 

Det skyldes dog ikke gæsternes kost, men selve toiletterne, der bruger mindre vand. 

Et normalt toilet skyller typisk med tre liter vand, hvis man vælger det lille skyl, mens festivalens nye toiletter kun nøjes med to deciliter. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik