Helt unge voldsmænd skal dømmes først

Regeringen vil hive unge kriminelle foran i køen ved domstolene. Hvem skal så bagest, spørger retspræsident.

Sager mod voldsmænd under 18 år skal behandles hurtigere i retssalene landet over.
Det er holdningen hos regeringen, der vil iværksætte et "fast track" for unge, så de kommer forrest i køen til domstolene.
- Man ved, at jo hurtigere man får fat i dem, jo større er chancen for, at de ikke bider sig fast i en opfattelse af sig selv som kriminelle, siger fungerende formand for retsudvalget, Anne Baastrup (SF).
Planen om et "fast track" for unge fremgår af regeringsgrundlaget.
- Målet er, at unge lovovertrædere skal væk fra lokalområder, hvor de i dag skaber utryghed, og væk fra de miljøer, der fastholder dem i kriminalitet, hedder det regeringsgrundlaget.
Der er i dag 1000 sager årligt mod unge voldsmænd mellem 15 og 17 år herhjemme.
Ifølge Torben Goldin, der er retspræsident ved Retten på Frederiksberg, vil det derfor lægge pres på domstolene, hvis sager med unge voldsmænd skal prioriteres højere end i dag, hvor voldssager i forvejen er højt prioriteret.
Derfor efterlyser han svar på, hvilke sager der så skal vente længere.
- Det er fint, at alle kan blive enige om, hvad der skal skubbes frem i køen, men der er ingen, der tør tage stilling til, hvad der så skal skubbes ned, siger retspræsidenten.
- Skal Hr. og Fru Hansens skilsmissesag ligge i to år, så sønnike kan få behandlet sin voldssag med det samme, spørger han retorisk.
Svaret på hvilke sager, der skal nedprioriteres, har Anne Baastrup ikke.
- Det kan jeg ikke svare på, for så langt er vi ikke kommet, siger hun.
Spørgsmål: Vil det sige, at I ikke har gjort jer nogle tanker om, hvem der skal vente, når de unge skal have et såkaldt fast track?
- Det har man da helt givet, men jeg kan bare ikke udfolde dem, fordi vi ikke har haft juristerne i Justitsministeriet inde over. Ting tager tid, siger hun.
Ifølge Torben Goldin er der to muligheder, hvis regeringen vil have sager mod unge hurtigere gennem maskineriet.
- Der skal følge penge til nye stillinger med i halen på det, eller også må de udpege, hvilke sager der skal være sorteper, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik