Helsingør slipper alligevel ikke for valgplakater

En tværpolitisk aftale mellem partierne i Helsingør om at droppe at hænge valgplakater op i forbindelse med kommunalvalget i november er faldet på jorden med et brag, skriver Helsingør Dagblad.

Først afviste Venstre idéen, og torsdag meldte De Konservatives bestyrelse ud, at en sådan aftale ville de ikke bindes af - til tydelig irritation for den konservative ordfører Malene Carmel.

At aftalen er faldet på gulvet, ærgrer Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne. Han var ophavsmand til forslaget om, at Helsingør-partierne skulle lade være med at plastre alle lygtepæle og lignende til med valgplakater, fordi plakaterne næppe flytter en stemme.

Det var meningen, at alle partierne undtagen Venstre skulle have holdt møde torsdag aften for at indgå den endelige aftale om Helsingør som valgplakat-fri zone. Men i går eftermiddags kom så meldingen fra De Konservative.

- Så er jeg naturligvis nødt til at aflyse mødet. Vi kunne godt leve med, at Venstre ikke bakkede op om det her, for hvis de som det eneste parti hængte plakater op, ville alle os andre have fuld håneret.

Men nu giver De Konservative et par timer før mødet besked om, at bestyrelsen helt tilbage i februar har vedtaget, at de heller ikke bakker op om forslaget. Jeg er meget, meget skuffet, forklarer Jan Ryberg.

At et parti stod uden for en aftale om nej til valgplakater, var som nævnt til at overskue ifølge lokaldemokraten. Men med to partier, hvoraf det ene har været kommunens dominerende i årtier, uden for en aftale var der ingen grund til at fortsætte, mener Ryberg.

- To partier med mange kandidater er for meget. Det ville ellers have været en god idé, at vi som den første kommune i landet var valgplakat-fri og fandt andre måder at føre valgkamp på. Valgplakater er mildt sagt ikke specielt kønne, de forurener og er superdyre og kræver desuden både arbejdskraft og tid at sætte op og tage ned. Og det er vel de færreste af politikerne, som tror på, at valgplakaterne flytter noget som helst, men Venstre og De Konservative havde ikke modet? Måske er de netop konservative, fordi alting skal være, som det altid har været, uden fornyelse eller forandring, siger Jan Ryberg.

Som nævnt har det længe været kendt, at Venstre ikke ville være med i et fælles nej til valgplakater i Helsingør, men indtil i går havde resten af byrådets partier udtrykt sympati for den tanke og klar interesse for en aftale om at droppe valgplakaterne til november - inklusiv De Konservative.

Det kom derfor som en overraskelse, at partiet ikke vil være med til en aftale - også for partiets byrådsordfører Malene Carmel.

- Jeg fik i dag (torsdag, Red) en mail fra vores kampagneformand, som meddeler mig, at på et bestyrelsesmøde den 24. februar havde man besluttet, at De Konservative ikke er med i en sådan aftale. Det var fuldstændigt nyt for mig, og jeg skyndte mig naturligvis at orientere Jan Ryberg, før vi alle skulle mødes.

Den konservative kredsformand Søren Poulsen pointerer, at hans partis bestyrelse og kandidater til byrådsvalget ikke er interesserede i et nej til valgplakater.

- Vi har dels spurgt kandidaterne, dels drøftet det her spørgsmål i bestyrelsen, og holdningen er klar. Vi mener, at det er en vigtig del af kommunalvalget at ophænge plakater, så vi kan vise kandidaterne frem. Om valgplakater flytter en stemme? De giver i hvert fald et godt signal til borgerne om, at nu sker der noget. Det er en vigtig del af valgkampen og skaber noget gejst, siger Søren Poulsen.

Der er kommunalvalg den 19. november.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik