Helsingør Kommunes ansatte har mange sygedage

Med over 14 dages sygedage per medarbejder i gennemsnit er Helsingør højt placeret på listen over de kommuner i Danmark, der havde det højeste sygefravær i 2013, skriver Helsingør Dagblad. Det viser en ny opgørelse, som Danmark Statistik har offentliggjort.

Kun fem kommuner af de 98 har et højere sygefravær end Helsingør, som ligger markant over landsgennemsnittet.

Fredag kom opgørelsen fra Danmarks Statistik. Den afslørede blandt andet, at i 2013 lå fraværet i kommunerne på 12,3 sygedage på landsplan.

De 12,3 sygedage er et gennemsnit, som Helsingør Kommune med 14,05 sygedage per ansat ikke er i nærheden af at nå. Situationen bekymrer borgmester Benedikte Kiær.

Der er sandsynligvis god grund til bekymringen, for efter flere år med et faldende sygefravær i Helsingør - 12,46 dage i 2010, 12,31 i 2011 og 12,18 i 2012 - er tendensen nu helt modsat. Med den netop offentliggjorte Danmark Statistik-opgørelse over 2013-fraværet står det klart, at Helsingør har lagt næsten to sygedage per gennemsnitsmedarbejder oven på tallet fra året før.

- Det er ikke godt, at vi har oplevet en sådan stigning. Men jeg regner med, at vi er på vej den anden vej. I starten af 2014, for lidt over et halvt års tid siden satte vi gang i et projekt, der direkte skal komme det høje fravær til livs. Det hedder Fra Fravær Til Nærvær, siger den konservative Kiær.

Stigningen i Helsingør er også langt højere, end tendensen på landsplan tilskriver. Kommunerne er overordnet set kun steget med 0,3 dage per medarbejder, i Helsingør er stigningen på 1,87 dage per medarbejder.

- Jeg må selvfølgelig forvente, at det projekt, som vi har sat i gang, sikrer, at vi får et mindre sygefravær, så vi ikke næste gang også ligger i toppen. Sygefraværet betyder rigtigt meget for den enkelte arbejdsplads og for medarbejderne imellem. For når der mangler en, så har det betydning for det arbejde, der skal leveres. Det betyder også meget for borgerne, at der er personer, som er væk. Og for den syge medarbejder er det jo helt klart, at det er sjovere at være rask end at være syg, siger Benedikte Kiær.

Borgmesteren vurderer også, at kommunens økonomi vil have godt af et lavere sygefravær. At vikar-dække og lignende koster penge og trækker skattekroner væk fra andet.

Hos kommunens ansatte er der blandt andet mange sygedage blandt folk, der har rengøringsarbejde, og folk, der har omsorgsarbejde på institutioner, almindeligt kontorarbejde eller pædagogisk arbejde, viser tallene fra Danmarks Statistik - alle grupper med i omegnen af 18 sygedage per år per medarbejder.

Mindst syge i kommunen er blandt andet socialrådgivere og ejendomsinspektører. De har otte-ni sygedage om året, mens de folkeskolelærere, hvis aktuelle fraværs-niveau efter skolereformen har været beskrevet i aviserne, havde 12,24 sygedage årligt i 2013-tal.

På landsplan er sygefraværet som nævnt steget lidt i kommunerne. Det samme gælder for statens ansatte, mens fraværet i regionerne er faldet en smule.

De regionalt ansatte har 11,5 sygedage, de statsansatte 7,3, mens privatansatte til sammenligning har 6,4 sygedage om året - i øvrigt beregnet som fuldtidsdage, 7,4 timer per dage, og tallet inkluderer ikke fravær på grund af børns sygdom, arbejdsulykker, barsel og lignende.

Blandt de nordsjællandske kommuner har Helsingør det næsthøjeste fraværs-gennemsnit - kun slået af Halsnæs med 14,17 sygedage mod Helsingørs 14,05.

Danmarks Statistik-tallene viser desuden, at kvinderne har et større fravær end mændene, både på landsplan og i Helsingør. Lokalt har mændene 10,86 sygedage per år, kvinderne 15,11.

I den forbindelse er det afgørende, at langt den største del af de ansatte i de danske kommuner er kvinder, cirka 75 procent. I staten er kønsfordelingen lige, mens kun en tredjedel af de ansatte på private arbejdspladser er kvinder.

Generelt er det sådan, at over halvdelen af de kommunalt ansatte arbejder inden for sundhed og socialvæsen - brancher med et generelt højt sygefravær.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik