Helsingørs Christiania bevares: Fingerplan vil lovliggøre husene

Med fingerplansrevisionen vil regeringen indlemme Julianelund-bebyggelsen i byzonen i Helsingør, så de 55 fritidsboliger anvendes til helårsbeboelse.

Ejerne af 55 kolonihavehusene i Julianelund ved Gurrevej lige uden for Helsingør kan ånde lettet op.

Efter flere års uvished om, hvorvidt samlingen af fritidsboliger skulle ryddes, lægger regeringens fingerplansrevision nu op til, at området indlemmes i Helsingørs byzone og dermed kan omdannes til helårsbeboelse.

quote Vi er lettede, for vi har været nervøse for, at det hele måske ligefrem skulle jævnes

Claus Jensen, beboer

- Vi er lettede, for vi har været nervøse for, at det hele måske ligefrem skulle jævnes, siger Claus Jensen.

Han har boet i Julianelund i mere end 24 år. På tværs af hækkene og rundt omkring i den lille enklave har problematikken fyldt meget de seneste år.

- Det har selvfølgelig været på dagsorden ved hver eneste generalforsamling. Det har været en nervepirrende tid, for der var mange, der var nervøse for, hvad der skulle ske. Så det er en lettelse, at vi nu kan se fremad, siger han.

Borgmester: Vi kunne gå to veje 

Kommunen havde ellers i mange år krævet, at huset skulle rives ned, fordi området Julianelianelund lå i det, der var en trafikkorridor i den gamle Fingerplanen - og dermed var det ulovligt at bo her hele året.

quote Jeg er rigtig glad for, at vi nu får mulighed for at få ryddet op i det her område

Benedikte Kiær, borgmester

- Lige nu er det ret beset fuldstændig lovløst, det der foregår derude. Og jeg kan bedst lide ordnede forhold. Så vi kunne vælge at gå to veje: Enten sender vi bulldozerne, eller også løfter vi det ind i byzonen og gør det lovligt, siger Helsingør-borgmesteren Benedikte Kiær fra De Konservative til TV 2 Lorry.

- Af de to veje vil jeg mene, at det klart er mest hensigtsmæssigt at løfte dem ind i byzonen og underlægge dem samme regler i forhold til udledning, ejendomsskatter og afgifter, siger borgmesteren.

- Så jeg er rigtig glad for, at vi nu får mulighed for at få ryddet op i det her område.

Gravemaskinerne rykker ind

Såfremt forslaget går igennem, så rykker gravemaskinerne ind i Julianelund. Men ikke for at rydde området. I stedet skal der moderniseres og renoveres.

For at kunne overgå til byzonen skal området nemlig gennemgå en renovering. Blandt andet skal husene, der først blev bygget i 1960'erne, have kloakering, mens ejerne fremover skal betale skatter og afgifter på samme vis som andre grundejere.

- Jeg tror kun, der er nogle få, der er imod kloakering. Vi er mange, der længe har ønsket det. Selvfølgelig kommer vores udgifter til ejendomsskat til at stige betragteligt, men det har vi længe været klar over. Vi kan jo ikke både blæse og have vind i munden, siger beboeren Claus Jensen.

Ændringerne i Fingerplanen danner grundlaget for tiltagene i de forskellige kommuner kan komme videre i deres planlægning. Denne sendes i otte ugers høring samtidig med hovedstadsudspillets offentliggøres torsdag.

Hvis ikke høringssvar bremser regeringens planer, forventes det, at Fingerplanen kan træde i kraft i først på foråret.

I 2017 luftede daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen muligheden for, at en ny fingerplan kunne bane vejen for legitimiseringen af Julianelund. Dengang var beboerne glade. Se mere  i indslaget herunder:

Et andet sted, hvor de klapper i hænderne over den nye plan - er boligområdet Julianelund i Helsingør. I årevis har beboerne kæmpet med kommunen - fordi deres huse er markant større end de oprindelige kolonihavehuse.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik