Havens små dyr og insekter tørster: Sådan kan du hjælpe

Fugle, insekter og andre af havens dyr har svært ved at finde væde i det tørre vejr, men faktisk skal der ikke meget mere end omtanke til at hjælpe dyrene.

Hos Katrine Søbye i Albertslund er familiens naturhave indrettet til både at tilgodese mennesker og dyr i varmen.

- Det er jo sådan, siger Katrine Søbye, som er i gang med at hænge vådt vasketøj op på et stativ i haven, at insekter suger vand fra fugtige ting - og der er vasketøjet jo også rigtig godt.

Det er ikke kun insekterne Katrine Søbye har haft tanke for i indretningen af familiens naturhave.

Fugle og pindsvin kan drikke vand af det fyldte fuglebad, mens insekterne, som ikke har slukket tørsten i vasketøjet, får en fugtig svamp eller avis i skyggen. 

- I skyggen holder svampen på fugten i længere tid og så kommer dyrene hen og drikker. Svampen eller avisen er også god fordi insekterne ikke drukner, mens de drikker.

- Insekterne kan meget let komme til at drukne, hvis de kommer til et badebassin eller et fuglebad, siger Katrine Søbye, der er uddannet biolog. 

Hæng dit våde vasketøj ud til tørre, det er både godt for elregningen og insekterne. 
Hæng dit våde vasketøj ud til tørre, det er både godt for elregningen og insekterne. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Men væde alene er ikke nok. Derfor er der nederst i haven lagt en masse stammer, der fungerer som insekthotel:

- Her kan rigtig mange insekter, orme, biller og edderkopper søge skjul og skygge hele sommeren og det giver dem gode muligheder for at overleve heden, siger Katrine Søebye, og pointerer at insekthotellet også fungerer som udsmykning i haven.

Men der er en tredje dyregruppe, som selv ikke Katrines have kan redde her i heden - og det er padderne: 

- Det er fordi padder har den egenskab, at de ikke kan ikke holde på vandet som dig og mig. Vi kan bestemme, hvornår der skal komme vand på vores hud og det kan de ikke. Der var faktisk en lille dreng, der kom til mig i dag med en død og udtørret skrubtudse. Den havde gravet sig ned et sted, hvor der ikke var fugtigt nok og så er den altså tørret ud. Det er desværre dens lod, når det er så tørt, som det er nu, siger Jes Aagaard, som er naturvejleder i Amager Naturcenter. 

Våde aviser er en god kilde til væde for insekterne. 
Våde aviser er en god kilde til væde for insekterne. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Jes Aagaard tilføjer, at hvis nogen har prøvet at blive bidt af en mariehøne, så er det ikke fordi, mariehønen vil stikke, det er udelukkende et tegn på, at mariehønen tørster her i varmen og forsøger at få noget at drikke.

Naturvejlederen kan dog komme i tanker om to positive ting i den, for padderne, dræbende hede.

- Der er færre dræbersnegle, de graver sig nemlig langt ned i jorden og venter på mere fugtige tider. Og vi kan nyde vores rødvin uden for om aftenen uden at blive stukket af myg. Der er nemlig også færre myg, fordi vandhullerne, hvor myggelarverne bliver udklækket, er udtørret.  

Katrine Søbye har lavet et dekorativt insekthotel i sin have. 
Katrine Søbye har lavet et dekorativt insekthotel i sin have. 
Foto: TV 2 Kosmopol
Når det er så varmt og solrigt som det er i øjeblikket - så har vi mennesker brug for rigeligt med væske. Det har insekter, fugle og andre af havens dyr også - og det tørre vejr gør det mere end svært for dem at finde væde. Men faktisk skal der ikke ret meget mere end omtanke til - for at hjælpe dyrene.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik