Hash kan give unge permanente hjerneskader

Unge, der jævnligt ryger hash, risikerer varige hjerneskader, viser ny rapport. Men vi har sværere ved at se, når hashforbruget tager overhånd, mener forsker.

Unge, der jævnligt ryger hash, risikerer at få skader på hjernen, som i værste fald kan være permanente.

De unge rygere har sværere ved at lære og ved at huske, og hashtågerne betyder også, at de har svært ved at holde fast i et arbejde og gennemføre en uddannelse.

Det konkluderer en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

Ifølge overlæge, professor Merete Nordentoft, Psykiatrisk Center i København, er der ikke længere tvivl om, at hashrygning er farligt og kan give varige skader på unge menneskers hjerner.

- Vi ser samme påvirkning hos voksne hashrygere, men hvor de voksnes skader forsvinder eller genoprettes, når de stopper med at ryge hash , så tyder meget på, at de unges tab er blivende.

Aktuelt har 16.000-17.000 danske unge i alderen 15 til 25 år røget hash dagligt eller næsten dagligt inden for den seneste måned.

Men der er ikke en snuptagsløsning, hvis man vil nedbringe antallet af unge med et omfattende hashmisbrug, fortæller Signe Ravn, seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

En del af forklaringen på unges brug af hash findes i, at vores syn på stoffet har ændret sig de senere år, og at vi i højere grad ser det som noget uskadeligt.

- Vi ser en debat mange steder i verden, om at hash skal legaliseres. Vi ser masser af referencer til at ryge hash i populærkulturen, og vi hører argumentet om, at hash ikke er så farligt, fordi det er et naturligt stof, siger hun.

- Den normalisering er med til at gøre os blinde for omfanget af hashmisbrug. Vi tænker, at det er okay at ryge en joint engang imellem, og så ser vi nogle gange ikke, når unges hashforbrug griber om sig og bliver problematisk.

Ifølge Signe Ravn er ligger en stor del af opgaven i at fange de unge, der ligger i gråzonen mellem at ryge en enkelt joint af og til og at ryge hver dag.

- Vi er nødt til erkende, at hash ikke altid er så uproblematisk, som vi har en forestilling om. Og de mennesker, der er omkring de unge, skal blive bedre til at se, hvornår problemerne tager overhånd, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik