Har du en gammel, ubrugelig cykel? Her kan den få et nyt liv

Alle de tusindvis af efterladte cykler, der fylder i bybilledet, skal gøre gavn og få nyt liv. Derfor opfordrer Københavns Kommune dig til at give din brugte cykel videre.

Står din gamle cykel og forfalder foran din lejlighed, eller har du opgivet den og parkeret den den det gadehjørne, hvor kæden røg af?

Så er du ikke alene.

Når den gamle havelåge ikke længere dur, og københavnerne får nye cykler, er det ikke altid de husker at smide den gamle ud - eller give den nyt liv.

I dag står der op mod 32.000 efterladte cykler rundt omkring i København, og hvert år kommer der yderligere 10.000 til.

Derfor sætter Københavns Kommune i uge 31 fokus på at få de gamle cykler væk fra cykelstativerne og i stedet give dem et nyt formål.

Kommunen har derfor udarbejdet et kort med steder, du kan aflevere din brugte og ubrugelige cykel.

Du kan blandt andet aflevere cyklen hos Cafe Exit på Vesterbro, og det vil glæde projektmedarbejder, Tom Hansen.

- Hvis man lader sin cykel stå et eller andet sted og tænker, at der nok kommer nogle og tager hånd om den, så andre kan få glæde af den, ja så kommer det ikke rigtig til at ske. For cyklerne bliver samlet ind som hittegods, og Københavns Politi har ikke ressourcer til at tjekke alle de her cykler. Mange af dem ender faktisk med at blive kasseret og skrottet. Men hvis man afleverer dem hos os, så kan vi give dem et nyt liv igen, siger Tom Hansen.

Her kan du se et kort over, hvor du kan aflevere din brugte cykel i København her.

Giv din cykel til udsatte unge eller legende børn

De fleste københavnere, cirka 60 procent, ved godt, at man kan smide sin gamle cykel ud til storskrald og på genbrugspladsen.

Men de færreste ved, at man også kan aflevere den ødelagte eller brugte tohjulede til mange cykelhandlere, en socialøkonomisk virksomhed eller til en almennyttigt projekt.

Et eksempel på en socialøkonomisk virksomhed er Buddha Bikes på Østerbro. Her sættes cyklerne i stand af udsatte unge under uddannelse som cykelmekanikere og sælges videre.

Så mange ved, hvor de kan komme af med deres cykel

  • Cirka 60 % af københavnerne kender til hhv. genbrugspladsen og storskrald som steder, hvor man kan komme af med en cykel.  
  • 24 % kender til donation af cykel til et socialt eller almennyttigt projekt. 
     
  • 17 % kender til genbrug af cykler ved cykelhandlere.  

 

Kilde:  Cykelredegørelsen 2018 og KBH CYKELHÅNDTERING - Sådan får vi færre efterladte cykler i København. Afrapportering, december 2015 – juni 2018

Derudover er der flere bemandede legepladser i København, der modtager børne- og ungdomscykler, der bruges til aktiviteter for legepladsens brugere.

Mulighederne er mange.

"Cykelbutlere" fjerner efterladte cykler

Københavns Kommune lader ikke bare de efterladte cykler stå.

Komunnen har ansat såkaldte "cykelbutlere", der hver dag tager ud og markerer de cykler, de tror er efterladte med tape om bremsen.

Derefter lader de cyklen stå i en måned - og har cyklen stadig tape om bremsen, bliver den fjernet og sendt til politiets cykellager.

Ifølge Københavns Kommune indsamlede man i 2016 i alt 11.050 efterladte cykler i København.

Mød cykelbutleren Stephan Mounier, der hver dag fjerner efterladte cykler:

København har store ambitioner om at være verdens bedste cykelby -  Og flere og flere kaster sig i dag op på jernhesten. Cykeltrafikken i byen er steget med 68 procent inden for de seneste 20 år - Faktisk kører der i dag flere cykler på gaderne i Indre by, end der kører biler. Masser af cykler i byen - problemet er bare, at det ikke er dem alle sammen, der bliver cyklet på. Mange steder i byen flyder det med efterladte cykler

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik