Handicappede borgere demonstrerer nu hver uge foran Københavns Rådhus

I kampen mod Københavns Kommunes massive nedskæringer på handicapområdet vil borgere med handicap hver fredag demonstrere på rådhustrappen, indtil socialområdet får flere penge.

Borgere med handicap og deres pårørende vil fra i dag og hver eneste fredag fra klokken 10 til 12 demonstrere i kampen mod Københavns Kommunes nedskæringer på handicapområdet. 

- Det vil vi gøre indtil, der bliver tilført flere penge til socialområdet, siger Mathilde Faber, som er udviklingshæmmet og har autisme. 

TV 2 Lorry har i denne uge fortalt om flere handicappede borgere, som alle bliver ramt af store besparelser i Københavns Kommune, der blandt andet betyder fraflytning fra bosted, mindre ferie, færre dage i skole, færre ture ud af huset og pædagoger som spares væk. 

Flere af de fremmødte forældre fortæller i dag om de konsekvenser, besparelserne har for deres børn.  

- Min datter kan ikke længere få ferie ligesom alle mulige andre mennesker, fordi hun kan ikke blive ledsaget til at komme på ferie, siger Birte Lynghøj Jensen, som er mor til en borger med handicap, til TV 2 Lorry. 

Hver fredag demonstrerer handicappede borgere og deres pårørende foran Københavns Rådhus.
Hver fredag demonstrerer handicappede borgere og deres pårørende foran Københavns Rådhus.
Foto: Amanda Dissing - TV 2 Lorry

Helle Kastrupsen er mor til Stine Kailow, som har Downs. Hun frygter også, at datteren modtager et brev fra Københavns Kommune. 

- Vi frygter nu, at hun får et brev fra Københavns Kommune om ,at hun kun må gå tre dage om ugen på sit arbejde. Når hun får den besked, så ved jeg, at hun simpelthen går ned med flaget psykisk, siger Helle Kastrupsen til TV 2 Lorry. 

Nedskæringerne og deres konsekvenser påvirker gruppen af borgere med handicap, som er mødt op på rådhustrappen. 

- Det er hårdt, og man bliver ked af det, siger Victor Svajhald. 

- Jeg er ked af, fordi jeg mister tre gode personaler, siger Tilde Bisgaard. 

- Jeg sover ikke om natten. Jeg ligger og spekulerer på, hvornår jeg måske skal flytte ud af min egen lejlighed, siger Mathilde Faber. 

Forældre og pårørende har i kamp mod nedskæringerne samlet sig i gruppen Handicapaktivisterne, hvor de hjælper hinanden, opdrager og motiverer deres børn med handicap til at kende deres borgerrettigheder. Og så taler de borgeres sag, som ikke selv kan. 

Forældre og pårørende mener, at det kun drejer sig om kroner og ører, og at man politisk har mistet blikket for værdigheden. ​​​​
Forældre og pårørende mener, at det kun drejer sig om kroner og ører, og at man politisk har mistet blikket for værdigheden. ​​​​
Foto: Amanda Dissing - TV 2 Lorry

- Vi hjælper hinanden med at klage. For eksempel vil vi hjælpe Thomas' forældre, som var i TV 2 Lorry forleden dag med at få lavet en klage til Københavns Kommune, så han kan blive boende på sit bosted. Vi hjælper hinanden med at gå til møder, vi hjælper hinanden med at sende forskellige skrivelser rundt. Vi står kort sagt sammen, siger Mette Faber, mor til Mathilde Faber.

Efter det er kommet frem, hvor mange borgere med handicap som rammes af besparelserne, har Karina Adsbøl, som er handicapordfører for Dansk Folkeparti, indsendt et spørgsmål til Social- og indenrigsminister Astrid Krag. 

 
 

-   Jeg finder det dybt bekymrende, at man efter 11 år risikerer at skulle fraflytte sit botilbud, fordi Socialudvalget i Københavns Kommune har ændret målgruppekriterierne på botilbud. Derfor vil jeg godt høre ministeren, om hun mener, det er rimeligt. Derudover så synes jeg, at Socialudvalget skal revudere sin beslutning, siger Karina Adsbøl, DF til TV 2 Lorry. 

De unge borgere med handicap og deres pårørende håber på, at den vedholdende kamp kan ændre politikernes beslutning. 

- Vi håber på, at den spareplan, de kalder kvalitetsstandarder bliver trukket tilbage, og det kan simpelthen ikke gå stærkt nok, siger Helle Kastrupsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik