Han lukkede Roskilde Bank - slap for straf

Niels Valentin Hansen har beskrevet Roskilde Banks krak som en ond drøm. Han gik på pension inden krakket, og nu runder den forhenværende direktør de 70 år.

Han brugte år på at arbejde sig helt op i toppen af Roskilde Bank - men hans eftermæle i banken var ikke det, han ønskede sig.

Tidligere bankdirektør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen fylder 70 år 17. oktober.

Niels Valentin Hansen begyndte i den nu krakkede Roskilde Bank som elev tilbage i 1959, blev der i seks år og lavede et par afstikkere indtil han i 1978 blev headhuntet og kunne sætte sig ind i chefkontoret i banken.

- Han har aldrig haft andet i hovedet end den skaldede bank, har en kilde sagt til Politiken.

Men Valentin fik ikke det efterskrift, han som bankdirektør ønskede sig. Han stod i spidsen for banken i de gode år, inden krisen ramte Danmark - og Roskilde Bank med et knytnæveslag. Men han var gået på pension, da regningen skulle betales. Banken krakkede i august 2008 og efterlod en masse kunder og investorer med meget store tab.

- Jeg er meget berørt af det her. Det er ligesom en ond drøm. Jeg har altid haft en fuldkommen måske blåøjet tro på, at Roskilde Bank var ganske urørlig, sagde den pensionerede bankdirektør, da Roskilde Bank smed håndklædet i ringen og blev overtaget at statens skraldespandsselskab for banker, Finansiel Stabilitet.

Men da Niels Valentin Hansen gik på pension i 2007, var det uden at vide, hvilken skandale, der senere ville rulle ned over Roskilde Bank. Han var førstemand i de gyldne tider, hvor banken voksede sammen med få enkeltkunder, der især var knyttet til ejendomsmarkedet.

Men efter krisen ramte - og boligmarkedet brast - viste bankens tab sig at være i milliardklassen. Siden kom det frem, at mange at de dyre kunders kreditvurdering ikke var sket ad de almindelige kanaler, men at det var Valentin og bankens bestyrelse selv, der havde sagt god for de dominerende kunder.

- Personlig føler jeg ikke, at jeg har gjort noget forkert. Men jeg kan selvfølgelig ikke sige andet, end at vi ikke er lykkedes så godt med det, vi gjorde på det tidspunkt, har den forhenværende bankdirektør tidligere sagt.

Igennem flere år lurede en retssag i kulissen mod blandt andre Niels Valentin Hansen. Men i foråret fik den pensionerede bankdirektør dog at vide, at han slap for at skulle bruge en stor del af sin tid i et retslokale efter bankens krak. Bagmandspolitiet valgte at droppe en straffesag mod ham og resten af bankens ledelse.

Tilbage venter måske en civil erstatningssag. Den del af opgøret er endnu ikke afgjort.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik