Halsnæs vil have giftfrie haver - men bruger selv sprøjtegift

En ny kampagne skal få haveejere i Halsnæs til at sende giftige sprøjtemidler på lossepladsen, selvom kommunen selv bruger dem visse steder.

Sommeren er over os, og med det gode vejr fristes flere haveejere med grønne fingre til at give haven en ordentlig opfrisker.

quote Haveejere har ingen grund til at bruge giftige sprøjtemidler

Anja Rosengreen, formand for Lokal og Plan i Halsnæs, SF

Og for at få bugt med svampe, ukrudt og andre upopulære havegæster, tyer mange til de stærke sprøjtemidler mod ukrudt, som eksempelvis det berygtede Roundup.

Blandt hovedstadsområdets 33 kommuner har 20 af dem udfaset brugen af sprøjtegift, viser den seneste rapport fra Miljøstyrelsen. Og nu skal det også være slut blandt haveejerne i Halsnæs Kommune. 

I denne uge sparker kommunen nemlig kampagnen Giftfri Have i gang. Den skal få haveejere i kommunen til at tage ansvar for naturen og sende alle de giftige sprøjtemidler, de har liggende, på lossepladsen:

- Haveejere har ingen grund til at bruge giftige sprøjtemidler, og hvis vi kan få dem til at droppe sprøjtemidlerne, så bliver det måske lettere at overbevise landbruget og alle andre om at stoppe med at bruge dem, siger Anja Rosengreen, SF, formand for Miljø og Planudvalget i Halsnæs Kommune.

Halsnæs sprøjter selv

Sprøjtemidlerne er rigtig gode til at bekæmpe ukrudt, men de kan have en bekymrende effekt på grundvandet og påvriker dermed også insekter og biller. 

quote Vi er forpligtet til at fjerne bjørnekløer, men selvfølgelig skal vi som kommune også undgå unødig gift

Anja Rosengreen, Formand for Lokal og Miljø i Halsnæs, SF

Men Halsnæs Kommune bruger selv de giftige sprøjtemidler i kommunens kamp mod bjørnekløer.

Noget som Anja Rosengreen vil tage et kig på igen:

- Halsnæs bruger på svært tilgængelige områder sprøjtemidler mod bjørneklo. Hos os i SF spurgte vi det gamle udvalg, om det virkelig var nødvendigt, og dengang var svaret, at det ikke kan lade sig gøre uden sprøjtemidlerne, siger hun. 

Nu hvor hun selv sidder for bordenden i Miljø og Planudvalget, vil hun dog se på, om der ikke kan findes en anden løsning:

- Jeg kommer til at spørge ind til det igen, for under sidste periode var vi, der går op i det her emne, i undertal. Vi er forpligtet til at fjerne bjørnekloer, men selvfølgelig skal vi som kommune også undgå unødig gift, siger Anja Rosengreen.

Disse midler skal du droppe:

Ukrudtsmidler
Mosmidler
Svampemidler
Sneglemidler
Insektmidler
Ulovlige midler, herunder gift, der er taget med hjem fra udlandet
Midler, der kun er godkendt til brug i landbrug, gartnerier eller anden professionel brug

Du kan godt bruge:

Der findes også bekæmpelsesmidler, som ikke er giftige, og som du godt kan bruge i din giftfrie have. Det gælder for eksempel:
 
Kvartssand som afskrækkelsesmiddel
Feromoner (lokkemiddel i fælder)
Bivoks til beskyttelse af sår på træer
Kogende vand mod myrer

kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Drop giften, og vind penge

I mellemtiden kan haveejere i kommunen selv gøre noget ved problemet ved helt enkelt at stoppe med at sprøjte med giftmidler i haven.

Kampagnen er kommet til verden i samarbejde med Danmarks Naturfredning, hvor 11.240 haver er tilmeldt på landsplan. Indtil videre har 200 tilmeldt sig alene i Halsnæs.

Blandt de tilmeldte venter der måske også en lille præmie. Hver uge frem til den 15. juni trækkes der lod om to gavekort à 500 kroner til lokalhandlen.

Som en lille hjælp til at undgå giftmidler i haven har kommunen oprettet hjemmesiden www.giftfrihave.dk, hvor du kan se tips og tricks til, hvordan du undgår at sprøjte med gift i haven.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik