Halsnæs bruger stadig omstridt lægekonsulent

Kommuner køber stadig konsulentydelser hos Vibeke Manniche, selvom hun bliver kritiseret for at vurdere syge borgere mere raske, end deres egne læger.

Det viser et aktindsigt, som 58 af landets 98 kommuner har svaret på, skriver Avisen.dk.

I Svendborg blev Vibeke Manniche kendt som 'Doktor Arbejde', i Randers kaldte de hende 'Doktor Nej'. I begge kommuner er samarbejdet med den omstridte læge ophørt. Det samme er det i Kerteminde.

Men Halsnæs og Mariagerfjord Kommuner er nogle af dem, der stadig bruger Vibeke Manniches virksomhed Lægeservice Aps, når borgerne skal have vurderes deres helbred i forbindelse med sager om sygedagpenge, kontanthjælp, førtidspension, fleksjob og revalidering.

Flere syge borgere i Mariagerfjord Kommune oplever ellers, at vurderingen af deres helbred fra Lægeservice går imod erklæringerne fra deres egen læge og speciallægerne.

Avisen.dk har været i kontakt med flere af disse borgere. Og det samme har Peter Muhl Nielsen, der arbejder som mentor for udsatte og syge borgere i Mariagerfjord Kommune og er medlem af byrådet for Socialdemokratiet.

- Borgerne oplever igen og igen, at de læger, der undersøger dem, kan skrive attester, hvor Lægeservice så egentlig omgør deres vurdering, siger han til Avisen.dk.

Men når der er forskel i vurderingen fra lægen og Lægeservice Aps, så skyldes det ifølge Vibeke Manniche, at de praktiserende læger og speciallægerne ofte går for vidt i deres erklæringer.

I mange tilfælde går de ud over deres beføjelser og forholder sig til borgerens arbejdsevne og hvilken social ydelse, borgeren efter deres opfattelse burde blive tilkendt.

Men det er udelukkende jobcentrets opgave, lægerne skal kun forholde sig til funktionsevne og skånehensyn.

- Der er en hel del tilfælde, hvor de praktiserende læger overskrider deres mandat og forholder sig til sociale ydelser, og det giver nogle konflikter. Lægens opgave er alene at forholde sig til de lægelige oplysninger, skriver Vibeke Manniche i en mail til Avisen.dk.

Hun oplever, at mange borgere fejlagtigt tror, at det er den eksterne lægekonsulent, der træffer afgørelser om eksempelvis fleksjob og førtidspension.

Det er det ikke. Når der skal træffes afgørelser, sker det i et rehabiliteringsteam, hvor blandt andre borgerens sagsbehandler og regionens lægekonsulent er til stede.

- Alt indgår i sagsbehandlerens samlede vurdering. Lægeskønnet er kun en brøkdel heraf og lægekonsulenten træffer aldrig afgørelser, understreger Vibeke Manniche i mailen.

Men selvom lægekonsulenten ikke træffer afgørelser, kan deres skøn alligevel få betydning for sagens gang, forklarer arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune, Michael Tidemand.

- Selvfølgelig kan skøn fra lægekonsulenter have en betydning. Og deres vurderinger er ikke nødvendigvis i lige linje med alle de sundhedsakter, der er i en sag, eller i lige linje med det, borgeren ønsker sig, siger han til Avisen.dk.

Det kan godt give konflikter. Michael Tidemand har selv været i kontant med flere utilfredse borgere.

- Men selvom Lægeservice har været meget kritiserede, synes jeg, vi har et udmærket samarbejde med dem. De udfører deres arbejde korrekt og efter bogen, og vi har ikke fanget dem i at lave egentlige fejl, siger han.

Ud over Mariagerfjord Kommune bruger Holstebro, Vejle, Halsnæs, og Faxe Kommune Vibeke Manniches virksomhed Lægeservice Aps.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik