Foto: Liselotte Sabroe og Mads Claus Rasmussen, Scanpix

03:37

I forbindelse med Folketingets åbning i går langede Lars Løkke Rasmussen her på TV 2 Lorry ud efter måden, som hospitalerne drives på her i Hovedstaden.

1 af 2

Hæstorp om statsministerens kritik: Han er en gadedreng

Det vækker hovedrysten hos regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, at Lars Løkke Rasmussen tirsdag kritiserede sygehusvæsnet i Hovedstaden.

Ikke godt nok.

Det var budskabet, da Lars Løkke Rasmussen efter Folketingets åbning tirsdag langede ud efter måden, som hospitalerne drives på i Region Hovedstaden.

Kritikken faldt, da TV 2 Lorry spurgte efter statsministerens reaktion på de seneste ugers opråb fra sundhedspersonale i Hovedstaden om mangel på ressourcer.

- Det er godt, der snart er regionsvalg.  For det er der, man vælger de politikere, der har ansvaret for sundhedsvæsnet. Og der må man bare helt stilfærdigt sige, at Region Hovedstaden på mange parametre klarer sig dårligere, end det man ser i andre regioner.

- Så noget af svaret er måske, hvem der driver det sundhedsvæsen, lød det blandt andet i bredsiden fra Lars Løkke Rasmussen. 

Læs også Line ser først jordemoder i 7. måned: "Det er frustrerende"

”Der er gået valgkamp i den”

Et svar der i dag afføder lige så hård kritik retur fra den socialdemokratiske regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen.

- Der er sandelig gået valgkamp i den på Christiansborg. Statsministeren viser sig som den gadedreng, han jo er. Og ikke som en statsmand, der bekymrer sig om det personale, der løber rigtig stærkt. Ikke bare i Region Hovedstaden men i alle fem regioner, siger hun til TV 2 Lorry.

Politikens sundhedsredaktør, Lars Igum Rasmussen, følger i dagens avis op med ny kritik af forholdene i Region Hovedstaden. Under overskriften ”Noget er gået galt i hovedstaden” undrer han sig over, at behandlingen i Hovedstaden på flere områder halter efter de andre regioner, der ellers har sværere ved at tiltrække samme kvalificerede arbejdskraft.

Eksempelvis blev kun 51 procent af patienterne med fysiske sygdomme i Region Hovedstaden udredt til tiden i andet kvartal i år. Det er dårligst i Danmark. I Nordjylland var tallet oppe på 91 procent.

Og over dobbelt så mange færdigbehandlede patienter ligger på hospitalerne og venter på at komme hjem i Region Hovedstaden sammenlignet med de andre regioner.

- Det er rigtigt, der er nogle tal, der viser, vi skal gøre nogle ting hurtigere. Det tager jeg meget alvorligt. Men jeg tror det vigtigste for mennesker i sidste ende er den kvalitet, vi giver i behandlingen, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen.

Hun henviser til, at kræftpatienter i Region Hovedstaden har den højeste overlevelse i landet, mens psykiatrien i regionen har den laveste brug af tvang og udreder flest patienter inden for voksenpsykiatri. 

Læs også Region Hovedstaden dropper online-fødselsforberedelse