Hader dit dyr nytårskrudt? Her er, hvad du kan gøre

Hvis du oplever, at dit kæledyr bliver skræmt nytårsaften, er der her en række gode råd til, hvad du kan gøre for at mindske stress hos dyret.

Artiklen er oprindeligt udgivet i december 2018.

Når nytårskrudtet brager løs nytårsaften, er det et smukt syn på nattehimlen, men de høje brag og de mange lysglimt betyder også, at mange kæledyr bliver skræmt fra vid og sans.

Hos Dyrenes Beskyttelse har man en række gode råd til, hvad man som dyreejer kan gøre på selve aftenen, hvis man ikke i løbet af året har vænnet dyret til lydene og lysene – især hvis det er en førstegangsoplevelse for hunden eller katten.

- Først og fremmest kan man skåne dyrene for de her lysglimt og brag ved at trække gardinerne for og sætte musik på eller tænde for fjernsynet, så der er noget lyd, der slører lyden fra fyrværkeriet, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrechef hos Dyrenes Beskyttelse.

Reagerer forskelligt

Der kan være stor forskel på, hvordan hunde reagerer. Mens nogle vil ligge og ryste og opholde sig meget tæt på deres ejer, vil andre hunde begynde at gø. Og så er der dem, der bare vil skjule sig et trygt sted.

En skræmt kat vil typisk reagere ved at gemme sig et sted, hvor den føler sig tryg, og så skal man endelig bare lade den være der. Og så skal man selvfølgelig sørge for, at den ikke kommer ud, så hvis der er en kattelem, så spær den til.

Hvis hund og kat gemmer sig et trygt sted nytårsaften, skal man bare lade dem gøre det, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Hvis hund og kat gemmer sig et trygt sted nytårsaften, skal man bare lade dem gøre det, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Foto: Shutterstock - Iris

Men både for hunde- og katteejere gælder det, at man skal forholde sig roligt og ellers nyde aftenen, som man normalt gør.

- Man skal udvise ro og vise dyret, at der er kontrol over det, så man heller ikke selv signalerer, at man er nervøs, usikker eller har en anden adfærd, end man plejer. Stik den et tyggeben, den kan hygge sig med. Desuden er der også forskellige former for kosttilskud, som kan have en beroligende effekt på hunden, siger Jens Jokumsen.

Hunden skal være velstimuleret

Og så er det en god idé, at gå en god, lang tur med hunden i de lyse timer, så den kan få brugt noget energi og sørger for at den får brugt næsen grundigt, så den er velstimuleret.

- Man skal holde sig fra at lufte hunden om aftenen, og hvis den skal ud i haven for at besørge, så gør det kortvarigt. Sørg også for at holde den i snor, for vi ser desværre mange eksempler på skræmte hunde, der løber væk og springer ud af haven og bare løber forvildet rundt, siger Jens Jokumsen.

- Det er en meget voldsom oplevelse for dem. Det er så sjældent, de oplever fyrværkeri, fordi det som regel kun sker én gang om året, for de kan ikke huske det fra sidst. Og selvom en hund ikke har reageret på fyrværkeri det ene år, så betyder det ikke bare, at den altid vil være ligeglad, for jo ældre den bliver, kan den begynde at reagere på det. Men det går over igen, men det kan være voldsomme reaktioner, mens det står på, siger Jens Jokumsen.

Har man kat, så sørg for at have en kattebakke klar, hvis den får behov for at bruge den, så den slipper for at skulle komme ud.

Gå ikke fra dyret

Og så har Jens Jokumsen en opfordring til alle kæledyrsejere: Lad dem aldrig være alene hjemme nytårsaften.

- Det skal man aldrig gøre, for man ved aldrig, hvordan de reagerer. Så det er vigtigt, at man er hos sine dyr og ser, hvordan de reagerer. Man skal være der for dem, når det er allerværst, så forlad dem heller ikke, når det nye år ringer ind ved midnat.

Det er dog ikke kun hunde og katte, der kan blive skræmt, når der fyres krudt af. Andre husdyr, som for eksempel heste, kan også blive fuldstændige paniske, fortæller dyrlæge Yvonne Johansen, der er dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Heste kan få tynd mave af stress

- Heste er flugtdyr, så de reagerer ved at prøve at flygte. Men det kan de i sagens natur ikke, når de står i opstaldning. Så vil de reagere ved at have svært ved at spise, og de kan begynde at gå rundt og svede. Man kan simpelthen se de her stresssymptomer. De kan også få løs afføring eller manglende afføring – altså koliksymptomer, og det skal man holde øje med, forklarer hun.

Men som det er med kæledyrene, så kan man også hjælpe hestene ved at dæmme for lys og lyde. Man tape vinduerne i stalden til med sorte sække for at minimere lysglimtene. Og man kan også lade en radio stå og spille som baggrundsstøj.

- Sørg for, at hestene har masser af stråfoder, de kan spise, så de har noget at tage sig til. Og hvis man på forhånd ved, at ens hest bliver bange, så kan man forsøge at tale med sine naboer og opfordre dem til at vise hensyn, hvis man bor i et område, hvor der bliver fyret meget af, siger Yvonne Johansen.

- Hvis en hest er meget skræmt, kan man tale sin dyrlæge om eventuel bedøvelse, men det er ikke på samme måde holdbart at bedøve heste, som nogle gør med hunde og katte, siger hun.

Selvom heste har godt af at gå i fold, så mener dyreværnschefen, at man skal passe på i netop disse dage, for hvis de går i panik og render igennem hegnet, så er konsekvenserne langt værre, fremfor at de må have en ekstra dag i stald. Det kan også være en potentiel fare for mennesker, når et dyr på 500 kilo løber løbsk, så rådet er holde dem i stald en dag ekstra for en sikkerheds skyld.

- Man kan generelt sige om alle dyr, at det er lidt sent, hvis man har dyr, der bliver bange. For dels kan man træne sig ud af det med en vis tilvænning af høje lyde, men det er en langsommelig proces, der skal foregå i løbet af året og ikke blot de sidste par dage før nytår, siger Yvonne Johansen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Vedat

playSætter telefoner i stand og forærer dem væk: "Ingen skal mangle det, jeg manglede"

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

Den Sønderjyske By

Omdiskuteret og langvarig boligsag kommer nu for retten

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere