Turisterne fortsætter med at strømme til værelser i private danske hjem. Stifteren Joe Gebbia besøgte København tilbage i 2012, hvor under 30.000 gæster gjorde brug af tjenesten. I år har mere end 700.000 gæster benyttet Airbnb under besøget i Danmark. Foto: Christian Als - Scanpix

Hård kritik af nye Airbnb-regler: Københavnerne skubbes ud af byen

Forskere advarer mod regeringens deleøkonomiske udspil.

Den populære deletjeneste Airbnb er ved at blive så populær i København, at den risikerer at presse de i forvejen skyhøje boligpriser i vejret. 

Sådan lyder advarslen fra to forskere i dagens Berlingske. 

De mener, at København på mange måder befinder sig på et forstadie til de skrækscenarier, man ser i eksempelvis Barcelona, hvor flere beboere er nødt til at leje deres hjem ud for at have råd til at betale deres husleje. 

- Det er en ond spiral. Når professionelle aktører samtidig tager hele opgange eller lejligheder ud af cirkulation, kommer der færre boliger til almindelige borgere, siger Anders Lund Hansen, lektor i økonomisk geografi ved Lunds Universitet, der sammen med Louise Fabian fra Aarhus Universitet har forsket i byudviklingen i henholdsvis København og New York.

Læs også Airbnb-mareridt: Ida tvunget ud af sin lejlighed

LLO: Regeringen kaster benzin på bålet

Og de to forskere bakkes op af Lejernes Landsorganisation i København.

Her mener man, at det vil blive endnu værre, hvis regeringen - sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre - gennemfører deres ønske om at tillade københavnerne at tjene endnu mere på Airbnb:

- Det vil være som at kaste benzin på bålet, siger direktør Claus Højte til TV 2 Lorry.

03:21

Forskere advarer mod københavnsk udvikling

Luk video

- Så er der københavnere og aarhusianere, der bliver skubbet ud af byen, fordi der skal være plads til turisterne, uddyber han. 

Regeringen har i et deleøkonomisk udspil bebudet, at man vil hæve den tilladte skattefrie grænse for korttidsudlejning med 12.000 kroner årligt - fra 24.000 kroner til 36.000 kroner. 

Desuden vil man gøre det lovligt at leje sin bolig ud i 90 dage om året, hvis udlejningen foregår gennem et bureau som Airbnb.

Læs også Flere udlejere tjener mere: Så meget må du hive på Airbnb

Venstre: Derfor ender vi ikke som Barcelona

Alligevel er det stærkt overdrevet, når flere parter påpeger, at det vil have konsekvenser som i Barcelona, mener skatteordføreren for Venstre, Louise Schack Elholm. 

- Vi har bopælspligt i København, og det har man ikke i andre storbyer. Så vi er ikke på et forstadie til Barcelona, siger hun til TV 2 Lorry.

Hun påpeger, at man desuden vil give kommunerne ret til at aflægge besøg i folks lejligheder, så man kan tjekke, om ejerne faktisk overholder loven, præcis som man har gjort med licensen. 

Sådan er Airbnb-udspillet skruet sammen

Flere dages lovlig udlejning:

På nuværende tidspunkt er der bopælspligt i de fleste hjem, hvilket betyder, at man oftest kun må drive udlejning i seks uger om året.

I regeringens udspil er der lagt op til, at man må udleje i cirka dobbelt så mange uger - i alt 90 dage. Det er blandt andet noget, man vil indføre for at imødekomme Airbnb, der til gengæld så frivilligt skal udlevere oplysninger om udlejerne til de danske myndigheder. 

Større skattefri fortjeneste:

Man ønsker desuden at hæve det såkaldte bundfradrag fra 24.000 kroner til 36.000 kroner i indtægter fra kortidsudlejning af både helårsboliger og sommerhuse. 

Det gør man, for at give en gulerod til boligejerne, og dermed undgå skattesnyd, har skatteministeren tidligere udtalt.