Gymnasieelever vil på klimavenlige studieture – men det er for dyrt

Studieture skal blive mere klimavenlige, mener flere gymnasieelever. Men at tage toget frem for flyet kan firdoble rejsebudgettet.

Fly er en stor synder, når det kommer til CO2-udledning. Men ikke desto mindre er det en meget hyppig rejseform, når danskerne vil ud og se den store verden. Ikke mindst når der skal arrangeres studieture på de danske uddannelsessteder.

Men en gruppe elever fra Sankt Annæ Gymnasium i København gik efter det mere utraditionelle valg. De ville nemlig gerne finde en togrejse til Prag, hvor deres studietur går til, for at undgå den store CO2-synder – flyet.

- Det er vigtigt for rigtig mange af os på Sankt Annæ Gymnasium at prøve at gøre hver del af vores liv så bæredygtig som muligt. Og noget, der rigtig batter, er at undgå flyrejser, siger Nicholas Nyrop Vinthen, der går på 2.g. på Sankt Annæ Gymnasium, til TV 2 Lorry.

quote Når man kan tage på studietur på en mere klimavenlig måde, hvorfor så ikke gøre det?

Melina Kyung Halskov Christensen, 2.g. Sankt Annæ Gymnasium

Nicholas Nyrop Vinthen har sammen med en flok medstuderende været inde på Christiansborg hele to gange for at fremlægge deres sag for politikerne i Transportudvalget. Melina Kyung Halskov Christensen var også en af de gymnasieelever, der var med på Christiansborg.

- Når man kan tage på studietur på en mere klimavenlig måde, hvorfor så ikke gøre det? Når vi kan, så lad os fravælge fly, siger Melina Kyung Halskov Christensen.

Melina Kyung Halskov Christensen og Nicholas Nyrop Vinthen.
Melina Kyung Halskov Christensen og Nicholas Nyrop Vinthen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Toget firedobler rejsebudgettet  

Men da gymnasieeleverne undersøgte DSB’s hjemmeside for togbilletter til Prag, fik de sig lidt af en overraskelse.

- Vi fandt ud af, at det er helt vildt meget dyrere at tage toget end flyet. Og ikke nok med det, så er det også meget mere besværligt at bestille billetterne, forklarer Melina Kyung Halskov Christensen, og Nicholas Nyrop Vinthen tilføjer:

- Vi var meget overrasket over prisen, fordi vi lidt havde forventet, at der ville være en eller anden gulerod ved at tage et klimabevidst valg. Men det var der på ingen måde. Utroligt nok kunne det bedre svare sig at købe en Interrail-billet frem for en standard tur/retur billet til Prag. Det synes vi er ret underligt.

Faktisk viser en undersøgelse foretaget af TV 2 Lorry, at en togrejse hurtigt kan blive fire gange så dyr som flyturen.

quote Desværre er der lige nu en større grund til at tage flyet, og det burde vi lave om,

Kasper Nordborg Kiær, folketingskandidat (SF)

Den billigste togbillet med afgang på en tilfældig udvalgt mandag i maj-måned og med hjemrejse den efterfølgende fredag, koster samlet 1.520 kroner. Til sammenligning koster en flybillet med de samme ud- og hjemrejsedatoer samlet 362 kroner.

Politikere vil have billigere togrejser

Den gulerod som Nicholas Nyrop Vinthen efterlyser, skal man desværre kigge langt efter, for lige nu er det kun glæden ved at træffe det klimavenlige valg, der i sig selv er guleroden, hvis man spørger folketingskandidat Kasper Nordborg Kiær (SF).

- Det er kun, hvis man har en klimabevidsthed eller man har et ønske om at tage toget, at der er en gulerod ved at gøre det. Desværre er der lige nu en større grund til at tage flyet, og det burde vi lave om, siger han til TV 2 Lorry.

Kasper Nordborg Kiær mener, at man er nødt til at arbejde på at gøre togrejsen mere attraktiv, så klimaet kan skånes.

- Hvis vi gerne vil have en klimavenlig transport, så skal vi over i den offentlige transport og så skal vi over i toget. Det er ikke attraktivt at tage toget i dag, og det er jo et stort problem. Og det er jo en investering - et valg, at man er nødt til at sige, at det skal være attraktivt at tage toget, fordi det er den klimavenlige løsning, forklarer han.

quote DSB skal prioritere en ny ung kundegruppe, og det gør de ved at sikre, at unge kan komme på studietur med toget og ikke er nødt til at tage flyet

Hans Andersen, MF. Medl. Transportudvalget (V)

TV 2 Lorry har også talt med medlem af Transportudvalget Hans Andersen (V), og han kan også godt se, at DSB’s priser ikke er for halvtomme pengepunge, men han mener, at det er DSB, der selv må tale til den nye mulige målgruppe.

- Vi skal selvfølgelig sikre, at vi får nogle billigere togrejser på sigt, og det tror jeg sådan set også kommer, hvis 40.000 unge mennesker vælger at hoppe ind i toget frem for flyet hvert år, når de skal på studietur, siger Hans Andersen (V) til TV 2 Lorry og tilføjer:

- DSB får i forvejen milliarder fra vores fælleskasse, og jeg synes bestemt, at DSB skal prioritere en ny ung kundegruppe, og det gør de ved at sikre, at unge kan komme på studietur med toget og ikke er nødt til at tage flyet.

quote Vi vil også rigtig gerne lave nye samarbejder med andre lande, så folk kan bestille konkurrencedygtige billetter på prisen

Aske Weith-Knudsen, DSB Commerciels underdirektør

DSB Commerciels underdirektør Aske Weith-Knudsen mener, at DSB kan tilbyde nogle rejser, der er relativt billige på nogle af de afgange, hvor efterspørgslen ikke er så stor. Men underdirektøren understreger, at han gerne vil arbejde på billigere billetter til Prag.

- Vi er rigtig glade for, at folk er ved at få øjnene op for, at toget er en rigtig miljøvenlig måde at rejse på. Det vi gør først og fremmest, det er, at vi investerer i nyt materiel og vogne, der skal køre endnu oftere mellem København og Hamburg, så vi kan forbinde Danmark med resten af Europa. Derudover har vi billige billetter i form af Interrail-billetter. Interrail er et fantastisk godt tilbud, hvis man bare skal rejse en lille smule rundt i Europa. Men vi vil også rigtig gerne lave nye samarbejder med andre lande, så folk kan bestille konkurrencedygtige billetter på prisen, siger Aske Weith-Knudsen.

Klimaet får mere opmærksomhed i dansk politik

Nicholas Nyrop Vinthen er glad for den øgede opmærksomhed, klimaet har fået, særligt her op til valget, men ligesom så mange andre unge mangler han, at ord snart omsættes til handling.

quote Alle partier virker til at have erkendt, at der er et klimaproblem, men jeg synes, det er gået alt alt for langsomt

Nicholas Nyrop Vinthen, 2.g. Sankt Annæ Gymnasium

- Alle partier virker til at have erkendt, at der er et klimaproblem, men jeg synes, det er gået alt alt for langsomt. Nu er klima på vælgernes prioritetsliste, og derfor bliver emnet også diskuteret meget op til et folketingsvalg, men jeg ville gerne have set noget mere handling fra politikernes side, siger Nicholas Nyrop Vinthen.

Og selvom kampen for klimavenlige studierejser måske virker til at have lille betydning for det samlede billede, så er alle kampe vigtige.

- Jeg synes, at vi tager den vigtige kamp her, fordi vi kan inspirere andre til at fravælge fly. Nu har vi jo netop også været ude ved Christiansborg-politikerne og forklare dem situationen. For mig har det været fedt at mærke, hvordan den her lille sag har fået så stor opmærksomhed. Det må jo betyde, at det vi gør og de kampe, vi har taget, har været gode, siger Nicholas Nyrop Vinthen.

Nicholas Nyrop Vinthen og Melina Kyung Halskov Christensens klasse har været på deres studietur til Prag. Størstedelen af klassen valgte at tage bussen, mens et fåtal tog flyet derhen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik