Gymnasieeleven Almedin smidt ud af Danmark: Nu er der nyt håb

Almedin Fejzic fra Bosnien blev sendt ud af Danmark for to år siden. Nu vil familiens advokat tage sagen op igen, efter det er kommet frem, at lovgivningen på området er administreret forkert.

Da 18-årige Almedin Fejzic i december 2015 blev sendt tilbage til Bosnien sammen med sin familie, skabte sagen stor opmærksomhed.

Drengen var blevet en væsentlig del af lokalområdet, var elsket og respekteret på sit gymnasium og både klassekammerater og lokale protesterede ihærdigt mod udsendelsen. Men Udlændingestyrelsen afviste at give familien humanitær opholdstilladelse, og familien blev sendt hjem under stor mediebevågenhed.

quote Støjberg skal straks rette sine øjne mod Almedin Fejzic og hans familie. Det er en af de mest oplagte sager at tage op

Poul Hauch Fenger, Advokat

Nu vil deres advokat, Poul Hauch Fenger, have sagen genoptaget.

- Inger Støjberg leder efter personer, som har været ulovligt udvist. Jeg mener, at Støjberg straks skal rette sine øjne mod Almedin Fejzic og hans familie. Det er en af de mest oplagte sager at tage op, siger Poul Hauch Fenger til TV 2 Lorry.

Fejl i udsendelser af syge udlændinge

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, har torsdag erkendt, at hendes ministerium har begået fejl i udsendelser af syge udlændinge. Dermed kan alvorligt syge udlændinge have fået afslag på humanitært ophold i Danmark i strid med en aktuel dom fra Menneskerettighedsdomstolen fra december 2016.

Netop den sag fra Menneskerettighedsdomstolen, som førte til dommen, udspillede sig på samme tid som sagen om Almedin. Derfor mener advokaten, at familiens sag skal genoptages.

- Sagerne foregik i samme periode, og ligner fuldstændig hinanden, så jeg mener bestemt, at min klient har krav på humanitær opholdstilladelse.

quote Ingen der er ramt af så alvorlig sygdom skal sendes ud. Det har nu vist sig at være ulovlig praksis.

Poul Hauch Fenger, Advokat

Almedins far er ramt af alvorlig sygdom

Almedins sygdomsramte far er omdrejningspunktet i sagen. Faren er ramt af alvorlig skizofreni. Alligevel besluttede Udlændingestyrelsen dengang, at familien ikke kunne få humanitært ophold i Danmark. Styrelsen mente nemlig, at den nødvendige medicin var tilgængelig i Bosnien. Men det har advokaten og flere eksperter tilbagevist.

- Det ikke er tilfældet, medicinen kan ikke fås i Bosnien. Det er flere gange påvist, at den ikke kan købes i Sarajevo, hvor familien kommer fra.  

-Ministeriet synes at befinde sig i en retslig vildfarelse, for det er jo ikke sådan, at den praksis der lå forud for dommen er lovlig. Den praksis er præcis lige så ulovlig som den praksis der ligger efter dommen, tilføjer advokaten.

Almedin har brugt en stor del af sin ungdom på at vente

Den plejefamilie i Hundested, som Almedin boede hos i de 3,5 år, han var i Danmark, følger den nye udvikling med tilbageholdt åndedrag. De er enige i, at det er oplagt, at sagen skal tages op igen.

- Det var en klokkeklar fejl, at familien ikke fik opholdstilladelse. Almedin og hans mor gik rundt til alle apoteker i Sarajevo, og medicinen kunne ikke fås nogen steder. Så advokaten skal bare klø på, siger Lone Koefoed Larsen til TV 2 Lorry.

Men der er også den menneskelige dimension at tage hensyn til, understreger plejefaren Lasse Koefoed.

quote Det er en sag med store menneskelige omkostninger, ikke mindst på grund af den lange ventetid. Almedin har allerede brugt en stor del af sin ungdom på at vente.

Lasse Koefoed, Almedins tidligere plejefar

- Alle vil jo gerne have Almedin tilbage, men det er selvfølgelig Almedin og hans familie, der skal tage stilling til det. 

-Det er en sag med store menneskelige omkostninger ikke mindst på grund af den lange ventetid. Almedin har allerede brugt en stor del af sin ungdom på at vente, siger han.

Plejefamilien har endnu ikke kunnet få fat i Almedin i Sarajevo, men advokat Poul Hauch Fenger vil forsøge hurtigst muligt at få forbindelse til familien.

- Første skridt er at kontakte familien og få deres accept af, at jeg forsøger at få deres sag op igen. Dernæst vil jeg skrive til ministeriet og bede dem at tage sagen op igen snarest i lyset af dommen fra menneskerettighedsdomstolen.

- Almedin bør få mulighed for at komme til Danmark igen med sin familie. Og denne gang få lov til at blive, afslutter advokaten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik