Gymnasieelev mister sit danske pas for at kæmpe med IS

Ung mand fra Ishøj er født og opvokset i Danmark. Alligevel mister han nu sit danske pas for terrorhandlinger.

Foto: Marie Hald - Scanpix

En gymnasieelev fra Ishøj straffes af Retten i Glostrup med fængsel i fem år for at have kæmpet med Islamisk Stat i Syrien.

Den 22-årige danskalgerier fratages også sit danske pas.

Under sit ophold i Syrien deltog den dømte i kamphandlinger, og dermed har han overtrådt bestemmelser om terror i straffeloven.

Læs også Gymnasieelev fra Ishøj tilsluttede sig Islamisk Stat

Manden var bare 18 år og gik i 2.G på Ishøj Gymnasium, da han i sommeren 2013 rejste til Syrien og tilsluttede sig den væbnede gruppe.

Her opholdt han sig frem til april 2014, hvor han via Skype bad sin mor om at købe en returbillet til Danmark.

Var involveret i kamphandlinger

Sanktionen på fem års fængsel begrunder Retten i Glostrup blandt andet med, at han under sit ophold i Syrien var involveret i deciderede kampe.

- Det er en skærpende omstændighed, at han opholdt sig i Syrien i knap ni måneder, hvor han blandt andet modtog træning i våbenbrug og deltog i kamphandlinger, siger retsformanden under domsafsigelsen.

Selv om den 22-årige er født og opvokset i Danmark, mener et flertal af dommere og nævninger, at det er på sin plads at tage passet fra manden.

Læs også Islamiske pengemænd investerer i statsstøttet friskole

Ønsker ikke at forlade Danmark

I den forbindelse fremhæver retten blandt andet, at den dømte har familie i Algeriet, samt at han var optaget på et shariastudie i Medina i Saudi-Arabien, da han blev anholdt.

Dermed mener retten ikke, at udsigten til en fremtid i Algeriet er helt umulig og umenneskelig for den 22-årige.

På det punkt er manden uenig. Han anker øjeblikkeligt dommen til landsretten. Ligesom i byretten vil kravet her være frifindelse.

/ritzau/


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret