Guillotine malet bag borgmesterstolen i Gladsaxe

I det nye afsnit af ”En Vild Historie – på Rådhuset” går turen blandt andet til Gladsaxe. Her blev udsmykningen af byrådssalen i 1986 et hedt emne.

Det begyndte tilforladeligt med, at byrådet besluttede at afsætte midler til at udsmykke luftkanaler og nedløbsrør i byrådssalen. Kunstmaler Jens Birkemose blev tildelt opgaven, og så begyndte konflikterne at rulle. Det kan du nu opleve i det nye afsnit af Lorry+ serien ”En Vild Historie – på Rådhuset”, som denne gang opstøver gode gamle historier fra rådhusene i Egedal, Halsnæs, Albertslund, Greve og altså Gladsaxe, hvor kunsten splittede byrådet. Afsnittet har premiere i aften kl. 21.15 på Lorry+

Blandt byrådsmedlemmerne var der dengang stor uenighed om den udsmykning Jens Birkemose malede i byrådssalen.

- Der var en stemning for at få det hele malet over igen, fortæller tidligere kulturchef i Gladsaxe Kommune Svend Stilling.

Det hele blev ikke bedre af, at daværende borgmester Ole Andersen blev utålmodig med kunstner Jens Birkemose. Begge havde et heftigt temperament og konflikten endte med, at Jens Birkemose malede sine egne små bemærkninger ind i kunsten. Blandt andet malede han en guillotine på søjlen lige bag borgmester Ole Andersen plads i byrådssalen. Henrettelsesinstrumentet kan stadig ses bag borgmesterstolen den dag i dag. Se klippet øverst i denne artikel.

De to Lorry+ tilrettelæggere Oliver Fjalland og Frank Thøgersen kører på deres tur rundt i regionen også til det gamle rådhus i Ølstykke. Her møder de Bodil, som tilbage i 1962 var en af bare tre ansatte på kommunens lille rådhus. Nok var det små forhold, men det var ikke kedeligt. Særlig livligt blev der på kontoret når noget skulle fejres. Når det skete, så kom kommunesekretær Helge Egon Julius Refnov ind i forkontoret og bad om regnskabet fra 1931.

I regnskabskassen fra 1931, som stadig kan ses på Egedal Museum, var der nemlig plads til to øl.

Turen går også til Albertslund, hvor Per Gustafsson fra Albertslund Lokalhistoriske Forening fortæller om dengang i 1972, hvor en borger fik nok. Borgeren var ansat i Kores, der lavede de farvebånd, der dengang sad i alle skrivemaskiner.

- Borgeren havde ikke fået det nedslag i skatten, der hedder det store smudstillæg, han havde kun fået det lille smudstillæg. Han var vred, fortæller Per Gustafsson.

Vrede fik borgen, der senere blev kaldt Mr. Blackfoot, til at tage en taxa ind til rådhuset, smøre Kores farvebånd under sine sko og så vandrede han ellers hele vejen til og fra skattekontoret – og satte tydelige mærker på filtfliserne i det ikke engang et år gamle rådhus.

Om Mr. Blackfoot nogensinde fik sit smudstillæg vides ikke, men han reddede sig en erstatningssag på halsen for de ødelagte fliser.

I Halsnæs Kommune er der lagt op til gammel skolefest. For den bygning der i dag huser Halsnæs Rådhus var tilbage i tiden en almindelige folkeskole. Og flere af kommunens ansatte gik i skole sammen dengang, i det der altså nu er deres fælles arbejdsplads. Foran rådhuset fortæller de muntert, hvordan skoletiden stadig sidder i dem i dag, når de går på arbejde.

Episode 4 i programserien ”En Vild Historie – på Rådhuset” slutter i Greve, hvor tidligere borgmester Birthe Nørgaard Petersen fortæller om dengang i 1992, hvor hendes borgmesterkæde blev stjålet og tyvene fik en lang næse.

Se "En Vild historie - på Rådhuset 4" i aften på Lorry+ kl. 21.15. Eller fra i morgen her, hvor du også kan se de tidligere afsnit.

Find også en vild historie fra din kommune på TV 2 Lorrys særlige kommunesider. Her kan du op til kommunalvalget finde masser af information, nyheder – og altså en vild historie fra netop din kommune. Se mere her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik