Gudrun vejer 26 tons og gnaver sig gennem undergrunden

Tunnelboremaskinen Gudrun har sat sine tænder i Hvidovres undergrund for at lave kloak til spildevand, så gaderne i fremtiden undgår oversvømmelser.

Hun er stor, gul og fyldt med underskrifter fra både børn og borgmesteren i Hvidovre.

Sådan lyder beskrivelsen fra HOFOR af deres tunnelboremaskine Gudrun, der vejer 26 ton og er gået igang med at gnave løs jord og kalk i undergrunden langs Damhusåen.

- Det er altid spændende, når man sender en tunnelboremaskine afsted under jorden. Det er gået rigtig godt for Gudrun, og indtil videre er hun ikke stødt på noget uforudset på sin vej, siger projektleder Marius Andersen Bruce fra HOFOR i en pressemeddelse.

Hvis alt går vel bryder Gudrun gennem væggen til skakten ved Hvidovregade 13 i løbet af en måneds tid. Maskinen kan tygge sig gennem omkring 4-8 meter hver arbejdsdag, men det afhænger meget af, hvad den støder ind i på vejen.

Formålet med det store borearbejde er at lave kloak til spildevand fra området, så man i fremtiden undgår oversvømmede gader, parker og overløb af spildevand til Damhusåen.

Når arbejdet er færdiggjort på den første strækning, skal Gudrun løftes op og transporteres tilbage til Hvidovre Allé 19, hvor hun kom fra. 

Her bliver hun så sænket ned i undergrunden til en lille tur hen mod Hvidovre Alle. Derefter skal hun tunnelere fra Landlystvej ned mod skakten på Hvidovre Alle. De to skakte ved Hvidovre Alle 23 og i krydset Hvidovre Alle/Landlystvej er derfor ved at blive gjort klar til arbejdet.

- Vi er tæt på at være færdige med skakten på Hvidovre Alle, og i sidste uge støbte vi første ring i skakten for enden af Hvidovre Alle på Landlystvej. Det er en fornøjelse at lave skaktene på denne måde, hvor vi støber i stedet for at skulle banke spuns ned eller bore sekantpæle. Det er en meget skånsom metode over for naboer, siger Michael Knudsen, der er projektleder hos entreprenøren Arkil.

Når hele strækningen er færdig i slutningen af 2019, ligger deri alt 3,1 km ny stor kloak tunneleret. I løbet af foråret 2020, når de sidste tilslutninger er udført, er kloakken klar til at modtage spildevand.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik