Grusgrav-naboer tog sagen i egen hånd - nu har de fået valgløfter

Naboer til grusgrave får opbakning fra flere nordsjællandske folketingskandidater, som vil arbejde for, at der etableres en værditabsordning. Nu har vi noget at bygge videre på, siger tovholder i den berørte landsby Sundbylille. 

Det er nok de færreste, der vil bryde sig om at blive nabo til en stor grusgrav. Men flere steder er borgere tvunget til at vænne sig til tanken.

I hele ti kommuner i TV  2 Lorrys sendeområde står en stribe områder til at risikere at skulle forvandles til grusgrave over de næste mange år.

Ni af de ti kommuner ligger i Nordsjælland, og som TV 2 Lorry tidligere har fortalt har grusgravprojekterne skabt dybe panderynker blandt indbyggerne i flere af de berørte områder.

Det gælder eksempelvis Sundbylille ved Frederikssund, hvor et område på hele 154 hektarer, som halvvejs omringer byen, er udpeget til råstofudvinding af Region Hovedstaden. Noget, som ikke falder i god jord blandt indbyggerne, som frygter en fremtid med støj, sandstøv og øget kørsel med tung trafik.

Også i Bregnerød i Furesø er indbyggerne dybt bekymrede over udsigten til en grusgrav. Som TV 2 Lorry fortalte tidligere på ugen, er flere bange for at blive stavnbundet over den næste lange årrække, mens der graves.

Her kan der komme grusgrave

De ti kommuner, hvor Region Hovedstaden har reserveret områder til gravearbejde:

Allerød
Egedal
Fredensborg
Frederikssund
Furesø
Gribskov
Halsnæs
Helsingør
Hillerød
Høje-Taastrup

 

Se kort fra områderne ved at klikke på dette link!

Politikere afkrævet svar

Men nu får naboer til nye grusgravprojekter tilsagn om opbakning fra flere nordsjællandske folketingskandidater.

Ejvind Mortensen, som er tovholder blandt indbyggerne i Sundbylille, har under valgkampen sendt et spørgeskema ud til samtlige nordsjællandske folketingskandidater. Det er nemlig Folketinget, som har pålagt regionerne at udlægge områder, hvor der kan hentes sand, grus og sten til bygge- og anlægsarbejder.

I spørgeskemaet er politikerne blevet bedt om at svare på, om de og deres parti vil medvirke til, at der etableres en værditabsordning for naboer til nye grusgrave, på samme måde som der er værditabsordning for naboer til store vindmøller og store solcelleanlæg, der kan f¨erstatning for værditab på deres beboelsesejendom. 

Politikerne er også blevet spurgt, om de går ind for en ny regulering af råstoflovgivningen, der sikrer, at graveområder skal være aktive i kortest mulig tid, at skærmning og beskyttelse af naboer og lokalområde sikres bedst muligt i graveperioden samt at der hurtigt etableres natur i udtømte graveområder.

Noget at bygge videre på

Syv kandidater er vendt tilbage med et svar, og blandt dem er tre siddende folketingsmedlemmer. Det gælder folketingsmedlem Trine Torp fra SF, som lover fuld opbakning.

Også de Konservatives gruppeformand Mette Abildgaard og Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe er imødekommende i deres besvarelser, men uden at give noget konkret løfte.

Til gengæld er der fuld opbakning fra de fire andre folketingskandidater, som er Thomas Bak fra Venstre og De Konservatives Lars Arne Christensen og Otto B. Christensen. Også Rasmus Stoklund fra Socialdemokratiet bakker fuldt op, men han oplyser, at han ikke kan tegne sit partis politik, da han endnu ikke er valgt ind.

- Nogen kan synes, det er en lidt tynd tilbagemelding, men jeg tænker, at der er noget at bygge videre på. Af de tre folketingsmedlemmer, som har svaret, kan vi formodentlig regne med, at de også sidder i Folketinget efter valget, siger Ejvind Mortensen fra Sundbylille.

Borgere bør organisere sig

Han mener, at der er behov for, at alle borgere i Nordsjælland, som er berørt af grusgravninger, organiserer sig med en gruppe, som kan stå for kontakt og dialog med de folketingsmedlemmer, der opnår valg i Nordsjælland.

- Her er den uforbeholdne støtte fra Trine Torp og den relativt positive tilbagemelding fra Mette Abildgaard et godt udgangspunkt for at fortsætte arbejdet med som minimum at få etableret værditabsordning for naboer til grusgrave.

Beboerne i Sundbylille har trukket sorteper, mener Ejvind Mortensen.
Beboerne i Sundbylille har trukket sorteper, mener Ejvind Mortensen.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Desværre kan vi ikke forvente, at det vil kunne nå at blive indført for grusgrave, hvor der allerede er søgt gravetilladelse. Der må vi i stedet arbejde videre med at sikre maksimal skærmning af naboerne, siger Ejvind Mortensen.

TV 2 Lorry fortalte tidligere på ugen om de mange fremtidige grusgravprojekter - Det kan du høre mere om i indslaget nedenfor.

Bregnerøds beboere er bange for fremtidige planer om en grusgrav.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik