Grus i regions-maskineriet

Tung trafik og et stort hul i jorden. Det er der ikke mange, der ønsker sig som nabo.

Men mange borgere må indstille sig på larm, støv og store maskiner, for der er nye grusgrave på vej mange steder i både Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Regionerne er ved at udarbejde "råstofplan 2012", der viser, hvor meget grus, sand og sten, der skal hentes op til byggeri og anlæg.

Region Hovedstaden har indtil videre udpeget 20 områder, mens Region Sjælland vil grave 24 forskellige steder, skriver DR København.

Udviklingschef Jan Vestergaard fra Region Sjælland forstår godt naboernes modstand.

- Så længe vi ikke har andre muligheder, så er vi nødt til at grave grus, hvor det findes. Danmark er så tætbefolket et land, at det er næsten umuligt ikke at berøre nogle mennesker, siger han til DR København.

Region Hovedstaden kan ikke forsyne sig selv med råstoffer, og derfor leverer Region Sjælland også råstoffer til København.

Men det er urimeligt, at sjællænderne skal forsyne københavnerne med grus, sten og sand, mener Region Sjællands teknik og miljøudvalgsformand Peter Jakobsen.

Han er fortørnet over det samlede grusgravs-areal skal udvides med hele 35 procent i Region Sjælland, fordi de skal levere råstoffer til Københavnsområdet.

- Det er vigtigt at få kortlagt i Region Hovedstaden, om de gør anstrenger sig nok i Region Hovedstaden til at forsyne sig selv. Jeg er da meget i tvivl i den sammenhæng, siger han.

Men den tvivl kan Peter Jakobsen godt pakke væk, lyder det fra Region Hovedstadens miljøudvalgsformand Lars Gaardhøj.

- Vi gør rigtig meget for at finde alle de råstoffer, vi kan, på vores eget areal. Men der er jo grænser for, hvor meget plads, der er hos os.

Han bliver bakket op af Kim Fynbo, der er formand for brancheforeningen Danske Råstoffer.

- Hvis nogen skal have skylden, så er det den sidste istid. De forekomster, som istiden har efterladt, er ikke jævnt fordelt. Når vi snakker Nordsjælland kontra resten af Sjælland, så er der meget begrænsede forekomster, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20191202-185853-5-1920x1279we

playTrods lunken modtagelse ser boligministeren positivt på ny ghettoliste

julefrokost

Hårdt pressede restauranter: Ni ud af ti julefrokoster i år er aflyst

Gadehavegård, Ibrahim El-Khatib

play”Det er ligegyldigt, at vi er røget af ghettolisten. Skaden er sket”

Bispeparken

playFandt 22 beboere med uddannelse fra udlandet - nu ryger boligområde af ghettoliste

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere