00:51

Grundig beskæring: Trætoppe trimmes i Fredensborg Slotshave

De mægtige lindetræer i Eremitage Allé i Fredensborg Slotshave er i gang med at blive beskåret, så der igen kommer udsyn.

To gange om året står solen så præcist, at den danser i forlængelse af Eremitage Allé, før den forsvinder bag Multebjerg i Gribskov.

Det sker i dagene omkring den 5. maj og den 8. august, men det unikke syn har været blokeret af de store lindetræer, som står langs Eremitage Allé i Fredensborg Slotshave. For trækronerne i toppen af træerne er vokset sammen og har blokeret for udsynet til både Esrum Sø og Gribskov.

Nu fører vi Eremitage Allé tilbage til den måde, den blev udtænkt i barokken, så vi igen kan nyde det smukke syn med udsigt til Esrum Sø og Gribskov.

Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt hos Slots- og Kulturstyrelsen

Netop derfor gik et større arbejde i trætoppene i gang torsdag, hvor Slots- og Kulturstyrelsen begyndte at trimme trætoppene, så lindetræerne ender med at fylde mindre og så der åbnes op for udsynet mod Esrum Sø og Gribskov.

- Maj og august måned markerer begyndelsen og slutningen på de lyse nætter, og det havde man fint taget højde for med symmetrien, da Fredensborg Slotshaves alléer blev anlagt i 1700-tallet. Nu fører vi Eremitage Allé tilbage til den måde, den blev udtænkt i barokken, så vi igen kan nyde det smukke syn med udsigt til Esrum Sø og Gribskov, siger Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt hos Slots- og Kulturstyrelsen, i en pressemeddelse.

Læs også Borgere vil tage uroplaget station tilbage med fakkeltog

Ikke første gang træer beskæres

Når træerne er beskåret, så bliver det igen muligt at se, hvordan Eremitage Allé fortsætter i Gribskov, på den anden side af Esrum Sø - et spor fra parforcejagtkongernes tid hvor skove, have, slot og jagt var vævet sammen og viste kongens magt over landskabet. 

Vi gør det, fordi alléerne i slotshaven er essentielle for havens grundstruktur, og fordi alléerne altid har været holdt beskåret i barokken.

Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt hos Slots- og Kulturstyrelsen

Det er dog langt fra første gang, at Slots- og Kulturstyrelsen rydder op i træerne i Fredensborg Slotshave. I vinteren 2016 var det Skipper Allé der blev beskåret og ført tilbage til sit oprinde Barok-udtryk. For fire år siden blev Brede Allé rekonstrueret, hvilket blandt andet betød, at de gamle lindetræer blev udskiftet. 

- I Slots- og Kulturstyrelsen er arbejdet med Fredensborg Slothaves alléer et centralt led i vores indsats med at genskabe og fastholde de vigtige træk fra havens grundlæggelse i 1700-tallet. Vi gør det, fordi alléerne i slotshaven er essentielle for havens grundstruktur, og fordi alléerne altid har været holdt beskåret i barokken, siger Christine Waage Rasmussen, landskabsarkitekt hos Slots- og Kulturstyrelsen, i en pressemeddelse.

Arbejdet med beskæringen af lindetræerne langs Eremitage Allé forventes at blive afsluttet inden jul. Mens arbejdet står på, vil der af hensyn til sikkerheden være begrænset adgang til alléen.

Læs også Håndværkere indlogeret i ulovlig skurvognsby: Afføring flyder