Grim borgmester-kamp trækker tråde til årets valg

Allerød var den kommune, der sidst fandt sin borgmester ved valget i 2013. Flere politikere fik smadret deres politiske liv på grund af brudte løfter og jagten efter magt.

Det var nær endt med, at Allerød havde fundet deres borgmester ved lodtrækning ved kommunalvalget i 2013.

Et politisk drama trak i langdrag og splittede politikere og partier ad, indtil den nuværende borgmester, Jørgen Johansen, K., blev valgt over to uger efter selve valget.

quote Vi går her i dag, fordi vi allesammen i Allerød er rædselsslagne, over det der er sket. At man kan sætte sit demokrati på spil på den her måde.

Allerød-borger under fakkeltog

Begivenhederne udspillede sig på en sti af løftebrud fra flere partier og politikere i Allerød. Dramaet startede allerede inden valget, hvor partierne Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance havde aftalt, at det største parti ville få borgmesterkæden om halsen.

De Konservative fik flest stemmer, og derfor burde Erik Lund, K., have vundet kampen om magten i Allerød. Men sådan skulle det ikke gå. 

Valgforbund ved årets valg

Ved årets kommunalvalg den 21. november er der anmeldt to valgforbund:
  • Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten går sammen.
  • Og Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Blovstrød Listen og Venstre går sammen.

Løftebrud på løftebrud

Da stemmerne blev talt op, og Venstre kunne se borgmesterkæden glide ud af fingrene, valgte partiets spidskandidat, John Køhler, at bryde sit løfte. Med støtte fra S, SF, Rad. Ven., EL og DF kunne han nemlig blive borgmester.

- Når man springer fra en klokkeklar aftale, hvor der står, at det største parti tager borgmesterposten, så er det dybt utroværdigt, sagde Erik Lund til TV 2 Lorry 2013.

John Køhler erkendte, at han bevidst brød en aftale, men han så det som en tilbagebetaling for kommunalvalget i 2009, hvor K. tog borgmesterkæden for næsen af V., selvom partiet havde flest stemmer. 

Men her stoppede det ikke. DF's medlem valgte nemlig at droppe støtten vil Venstre, og dermed var der stemmelighed. Det fik Allerøds borgere på gaden med fakler for at demonstrere mod den politiske situation: 

- Vi går her i dag, fordi vi allesammen i Allerød er rædselsslagne, over det der er sket. At man kan sætte sit demokrati på spil på den her måde, sagde en borger til TV 2 Lorry i 2013.

Hårknuden gik op

Tungen på vægtskålen var Enhedslistens kandidat, der nægtede at pege på hverken Erik Lund eller John Køhler. Derfor kunne valget af borgmester have endt i lodtrækning, hvis ikke en socialdemokrat havde gået imod sit parti.

De Konservative tog selv tilløb til at løse den fastlåste situation ved at pege på en ny borgmesterkandidat, Jørgen Johansen, K., i stedet for Erik Lund.

quote På den anden side kan det måske også være en fordel ikke at være en del af de uskønne konstitueringsforløb og det gamle nag, der har hersket i byrådet.

Frederiksborg Amts Avis

Det fik den socialdemokratiske politiker, Lea Herdal, S., til at stemme imod sit parti og pege på den konservative politiker, som endte med borgmesterkæden.

- Jeg vil gerne sige undskyld til borgerne. Jeg er så ked af måden, det her er foregået på, sagde Jørgen Johansen, da han endelig blev borgmester. 

Karsten Längerich er formand for Venstre i Allerød og går nu efter borgmesterposten. 
Karsten Längerich er formand for Venstre i Allerød og går nu efter borgmesterposten. 
Foto: Venstre Allerød

Lea Herdal blev senere smidt ud af Socialdemokratiet, og har siden meldt sig ind i Alternativet. Erik Lund er gruppeformand i K, men er ikke længere partiets spidskandidat. John Køhler forsøger at komme i byrådet med lokallisten Borgerlig Velfærd.

Endnu engang står valget mellem V og K

Om konstitueringen også bliver dramatisk i år, er endnu ikke til at forudse. Spidskandidaten for Venstre, Karsten Längerich, er formand for partiforeningen, men sidder ikke i byrådet.

"En ulempe kan man mene, fordi der mangler kendskab til ham blandt vælgerne. På den anden side kan det måske også være en fordel ikke at være en del af de uskønne konstitueringsforløb og det gamle nag, der har hersket i byrådet", skriver Frederiksborg Amts Avis i en analyse i avisen.

Både Karsten Längerich og Jørgen Johansen har sagt, at de er klar til at acceptere nederlaget, hvis den anden vinder. Men i Allerød er den slags løfter før blevet brudt.

Disse tre sager afgør valget i Allerød:

  1. Allerøds politikere er langt fra enige om, hvor kommunen skal bevæge sig hen, og det kan meget vel få indflydelse på valget. For mens den røde del af byrådet kæmper for det, de kalder kernevelfærd, så satser andre på prestigeprojekter og det, der lidt ironisk opfattes som ”glasur på lagkagen”. Skal der for eksempel bygges ny tennishal, varmtvandsbassin og et såkaldt dryland som K, V, Blovstrød Listen og Alternativet ønsker – eller er det for eksempel normering i daginstitutionerne, der skal satses på?
     
  2. Skolestrukturen i Allerød er et brandvarmt emne. Kommunen har i dag seks folkeskoleenheder – og dem vil det borgerlige flertal sammen med Blovstrød Listen og Alternativet bevare. På den røde fløj foreslår man skolelukninger med henblik på at øge kvaliteten i de skoler, der bliver tilbage.
     
  3. Den politiske kultur i Allerød er under hård kritik, hvilket førte til demonstrationer efter sidste valg. Konstitueringerne efter de seneste to kommunalvalg har været kaotiske med partiskift, ind- og udmeldinger, og det samme har gjort sig gældende mellem valgene.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik