Gratis tandlæge til udsatte: Frivilligt projekt mangler penge

Den frivilligt drevne tandlæge klinik Tandrødderne skal finde nogle penge, hvis projektet skal fortsætte.

Siden 2013 har den frivillige tandlægeklinik, Tandrødderne, i Ballerup sørget for, at samfundets allermest udsatte har kunne få gratis hjælp til at ordne deres tænder. 

Men folkene bag projektet skal ud og finde en gavmild giver, hvis de skal fortsætte.

Oak Foundation Denmark, der har støttet projektet fra start, har annonceret, at de ønsker at bruge pengene andet steds. Så nu mangler klinikken 443.000 kroner årligt, som det koster at drive klinikken.

 
 
Foto: Tandrødderne

- Bevillingen udløber til maj, og så kommer der ikke flere penge. Men vi har ikke været ødsle, og der er stadig penge nok til, at vi kan holde klinikken kørende året ud, såfremt vi får lov til at beholde de overskydende penge. Det har vi dog en klar forventning om, at vi gør, siger Gitte Nobel, der er koordinator og eneste lønnede arbejder hos Tandrødderne, til TV 2 Lorry.

Da projektet startede, var det finansieret af Region Hovedstaden, SATS-puljemidlerne, Ballerup Kommune og OAK Foundation Denmark. De finansierede opstarten og de første tre år, før Oak Foundation kom med en stor donation, der altså sikrede Tandrødderne frem til i år.

 

En bragende succes

Allerede fra starten var klinikken lagt ned af besøgende.

De ordnede tænderne på borgere i misbrugsbehandling fra hele Region Hovedstaden, og der var ventelister på op til seks måneder. Da de første tre år nåede deres ende, var der brug for at evaluere projektet.

- Det var en enorm succes. Udbyttet for den enkelte borger var tydeligt, og det var en af grundene til, at vi fik mulighed for at fortsætte, men vi havde brug for at lave nogle ændringer, hvis det skulle give mening, for de mennesker vi gerne ville hjælpe, siger Gitte Nobel.

 
 
Foto: Tandrødderne

Da bevillingen i 2016 startede, modtog klinikken ikke længere borgere fra hele Region Hovedstaden, i stedet modtog de nu kun personer, der var tilknyttet Ballerups lokale misbrugscenter, Brydehuset, og misbrugscenteret KABS.

- Vi indså, at vi ikke kunne hjælpe alle, det har vi ikke ressourcerne til. Det nyttede ikke noget, at vi godkendte en borger til behandling og så sagde, at de kunne komme igen om seks måneder. Mange af dem lever i nuet, og der er brug for, at vi kan hjælpe dem med det samme, når de kommer til os, siger Gitte Nobel.

Fysiske og psykiske smerter

De fleste kan sætte sig ind i, at det må være forfærdeligt at have rådne tænder eller mangle de fleste, og det er netop sådanne problemer, brugerne kommer ind med.

Mange af klienterne skal bruge 10-15 behandlinger af en times varighed, og andre skal bruge endnu flere – derudover har mange af dem tandlægeskræk.

 
 
Foto: Tandrødderne

- Det er ikke kun fysiske smerter, folk kommer med. De føler sig også stigmatiseret, når de åbner munden, og der kun er tre tænder derinde. Hvis man gerne vil have en person ud af et misbrug, så er man nødt til at se det hele menneske. Jo mere man arbejder med deres misbrug, desto mere kommer de ud i virkeligheden, hvor de mærker og ser sig selv igen, og det betyder virkelig noget for dem, at de kan smile uden at føle skam, siger Gitte Nobel.

Klinikken må ikke konkurrere med det private, så de tager kun borgere ind, der hverken kan betale selv eller få støtte fra kommunen.

Pengene i Tandrødderne bliver brugt på tandteknisk udstyr, forplejning af de frivillige og Gittes løn. Ballerup Kommune betaler klinikkens husleje, rengøring, vand og varme.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik