Gratis og sundt: Hent din aftensmad på stranden

Øresundsakvariet tilbyder lige nu kurser i strandens spiselige urter.

I Japan spiser de masser af det, og på Island kan de også finde ud af det. Men i Danmark er vi mere tilbageholdende. 

Tang er noget, som lugter på stranden. 

Det får sjældent lov til at pynte på vores tallerkener. Også selvom vi har kæmpe mængder af det i nærheden. 

- Folk har en idé om, at det er klamt, fordi det rådner på stranden. Det er jo dødt og skylder op på land. Og så er vi nok blevet for rige til, at vi synes, det er nødvendigt at udnytte vores egne ressourcer, siger biolog Andreas Kjær Hansen til TV 2 Lorry.

Bæredygtig middagsmad 

Men det skal være løgn, og derfor tilbyder han lige nu kurser på Øresundsakvariet, hvor han underviser i, hvordan urter og tang kan bruges i madlavningen.

Han vil desuden komme med gode råd til, hvordan man høster på en forsvarlig måde ved Øresunds kyster.

Det er en god idé, fordi det er både nemt og bæredygtigt, påpeger han. 

- Og så er det gratis og sundt. Tang er en uudnyttet fødekilde herhjemme, som er spækket med alt muligt godt, siger han. 

Projektet er støttet af konceptet VILD MAD, der består af en app, som guider brugerne gennem naturens spisekammer samt en hjemmeside til undervisning i skolen. 

Bag VILD MAD står blandt andre Noma-kokken René Redzepis non-profit organisation MAD.

 
 
Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Dur både til salat og snacks

Langs de fleste af Øresunds strande kan man finde både savtang og blæretang, og det er to arter, der kan bruges til flere ting, forklarer Andreas Kjær Hansen.

Desuden er de to typer ret nemme at kende, og så smager det helt ok, forsikrer han. 

- Hvis man laver lidt ad gangen, så kan man prøve sig frem. Hvis man bruger for meget, kan det godt smage lige lovligt meget af hav efter min smag. Men man kan lave mange lækre ting, siger han. 

Det kan tøres og puttes i dej til boller og brød. Det kan også hakkes, blancheres og drysses i en salat.

- Børnene vil også elske havchips. Du tager noget blæretang. Så hælder du lidt olie over og sætter det i ovnen. Når de er sprøde, er de færdige og kan spises som chips, siger Andreas Kjær Hansen.

Tilmeld dig hans kursus her

Tangsuppe

Ingredienser:
- Et kilo blæretang.
- To breve dashi i en liter suppe (tørret tun, som man tilsætter vand)
- To spsk lys miso. (miso er fermenteret soyabønnepuré)
- 100 gram fisk eller rejer. 
- Et løg

Fremgangsmåde:
Tør toppen af blæretanget i en dehydrator. Alternativt kan man bruge en ovn på 50 grader i tolv timer med lågen på klem. Det er vigtigt, at man bruger tørret tang i opskriften, da man ellers ender op med slim. 
Kom to breve dashi i en liter vand og kog denne forsigtigt op. Sluk for varmen og tilsæt miso heri. Når miso er kommet i suppen, må den ikke koge op igen. 
Snit det vilde løg fint.
Tilsæt tang, fisk og løg.
Tilbered ved let varme. Server med det samme. 

Kilde: Vild Mad-app

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik