Google Street Views biler skal måle luftkvalitet i København

Google og Københavns Kommune har startet et samarbejde, hvor Googles Street View-biler skal måle luftkvaliteten i byen.

Søgemaskinen Google har biler på gaden i hele verden.

De tager billeder til Google Street View, så du kan se, hvordan et givent sted ser ud, selvom du sidder hjemme foran din computer.

Og netop disse biler får nu en ny opgave i København: I fremtiden skal Googles biler have påsat måleudstyr, der skal måle forurening på alle gader i byen.

I dag måler Miljøstyrelsen hovedstadens luftforurening tre steder i byen.

Google har allerede erfaringer med måling af luftkvalitet i amerikanske byer. København bliver den første by udenfor USA, hvor Google måler luftkvalitet. 

Resultaterne af målingerne vil blive delt med politikerne i Københavns Kommune, med relevante vidensinstitutioner - og almindelige mennesker. 

På længere sigt skal informationerne gøres offentlige, så man eksempelvis kan planlægge leg på den mindst forurenede legeplads eller cykle den "reneste" rute.

- Ved at samarbejde med et af verdens stærkeste tech-firmaer, Google, skubber vi som kommune på for at udvikle nye metoder til at måle byens luftkvalitet. Dette vil bringe København forrest i kampen om at sikre den bedst mulige luftkvalitet og give borgere information, så de eksempelvis kan vælge at cykle ad de mindst forurenede cykelruter, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager, Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

En renere by

Det er Copenhagen Solutions Lab, der i sin tid tog kontakt til Google, og har fået stablet samarbejdet på benene. Copenhagen Solutions Lab arbejder med intelligente løsninger på københavnernes problemer.

Programleder Marius Sylvestersen fortæller til TV 2 Lorry, at de første biler kører på gaden i september, og så skal de ellers foretage målinger igen og igen, indtil man er sikker på resultaterne. 

- Googles langsigtede mål er at lave et Google Map over luftkvalitet i hele verden. Vores mål er en god analyse af luftkvalitet i København, så vi kan handle ud fra, hvordan det ser ud, siger han til TV 2 Lorry.

Han ved endnu ikke, hvornår resultaterne for målingerne udkommer. 

Hos Google er man glad for samarbejdet.

Der er også luftforurening i vores hjem - se mere i videoen her. 

- I Google ligger det os meget på sinde at bruge teknologien til at udvikle samfundet i en bedre retning. Det gør vi i forskellige sammenhænge i Danmark, og samarbejdet med Københavns Kommune om luftforurening er det seneste eksempel. Det er et vigtigt projekt, som på sigt forhåbentlig kan føre til en renere by og dermed komme mange københavnere til gavn, siger Google direktør i Danmark, Malou Aamund. 

Måleudstyret skal blandt andet måle udledningen af NOx, som omfatter nitrogenoxid (NO) og nitrogendioxid (NO2).

Så forurenet er København:

I april kom det frem, at 1.066 steder i København, Frederiksberg, Herlev og Hvidovre er mere forurenede, end hvad EU's grænseværdier for kvælstofoxider, også kendt som NO2, tillader.

EU's grænseværdi for kvælstofoxider ligger på 40 milligram pr. kubikmeter luft. 

På 88 stærkt trafikerede veje er der 50 milligram NO2 pr. kubikmeter luft. Seks steder er der hele 60 milligram NO2 pr. kubikmeter luft.

Over halvdelen af kvælstofoxiderne kommer fra vejtrafik.

Så mange steder er EU's grænseværdier overskredet: 
  • København: 909
  • Frederiksberg: 153
  • Hvidovre: 3
  • Herlev: 1
     
Kilde: Kortlægning af luftforureningens helbreds- og miljøeffekter i Region Hovedstaden.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik