Godhavnsdreng får ikke erstatning for overgreb

Socialministeriet skal ikke betale erstatning til tidligere misbrugt beboere på et børnehjem, for sagen er forældet.

En tidligere beboer på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland får ikke erstatning for de overgreb, han var udsat for som barn.

Det har Østre Landsret afgjort tirsdag.

quote Det er jo som forventet, men jeg havde selvfølgelig håbet, at vi ville vinde.

Poul Erik Rasmussen, Godhavnsdreng

Den nu 67-årige Poul Erik Rasmussen var anbragt på drengehjemmet i Tisvildeleje fra 1962 til 1965. Her blev han angiveligt udsat for systematiske overgreb som lussinger, tæv og medicinske forsøg.

- Ja, det er jo som forventet, men jeg havde selvfølgelig håbet, at vi ville vinde. Jeg skal til møde med advokaten kl. 14, og jeg kan ikke udtale mig om, hvad vi gør nu, før jeg har talt med ham, siger Poul Erik Rasmussen til TV 2 Lorry.

Landsretten har nu afgjort, at den tidligere beboer på børnehjemmet ikke skal have erstatning fra Socialministeriet for overgrebene i 1960’erne. For sagen er forældet, lyder dommen.

- Da jeg var lille, der lærte jeg, at man skal sige undskyld, når man har lavet en fejl. Vi har tabt ad rettens vej, men nu må vi gå mediernes vej for at få den undskyldning. Hvor svært kan det være for den siddende socialminister eller statsminister at sige undskyld? Vi vil ikke have penge, vi vil have en undskyldning, siger han.

quote På papiret har vi ikke fået det vi ville i form af en undskyldning. Men vi har stadig fået store sejre for Godhavnsdrengene i form af fokus på sagen og opbakning fra samfundet.

Bjørn Elmquist, Advokat, Godhavnsdrengene

Ifølge hans advokat Bjørn Elmquist er rettens beslutning selvfølgelig et nederlag, men fordi der har været så meget fokus på sagen, har forløbet også givet sejre. 

- Den behandling, som han (Poul Erik Rasmussen red.), og andre har været udsat for, er tortur. Det er en nedværdende og umenneskelig behandling, siger han og tilføjer:

- På papiret har vi ikke fået det vi ville i form af en undskyldning. Men vi har stadig fået store sejre for Godhavnsdrengene i form af fokus på sagen og opbakning fra samfundet, siger han.

Forsvarsadvokaten vil ikke afvise, at man nu vil gå videre med sagen til menneskerettighedsdomstolen i EU.

- At man nu i fremtiden vil sikre og forbyde, at den slags sager kan forældes, det er jo helt fantastisk sejr at have opånået. Og uden den her retssag, så var det aldrig kommet i hus, siger Bjørn Elmquist.

Herunder kan du se TV 2 Lorrys søndagsmagasin om Godhavnsdrengene fra marts måned. 

Mød virkelighedens Godhavnsdrenge.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

20061111-165214-4-1920x1247we (1)

Anklage: Albaner i Kastrup brugte kryptomobiler og hemmelige rum i største narkosag nogensinde

Taastrupgård vandalisme dæk skåret op

Her har 60 biler fået skåret dæk op: Nu sætter politiet ind over for vandaler

Drab i Gentofte

15-årig før slagsmål, hvor 18-årig blev dræbt: "Tag maskering med"

Jesper Jul

playFire år efter drabet på politibetjent: Nu samler kollegas kone ind i hans minde

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere