Glæde i København: Millioner til nye botilbud i psykiatrien

Efter flere drab og voldelige episoder på socialpsykiatriske bosteder er der nu penge på vej til en ny type boligtilbud til psykisk syge.

Der er glæde at spore i Københavns kommune - for satspuljepartierne er nået til enighed om afsætte i alt 400 millioner kroner til en ny aftale, som skal forebygge vold på bosteder.

Blandt andet skal der bruges 227 millioner på at skabe i alt 150 nye pladser på specialiserede socialpsykiatriske afdelinger til de psykisk syge, som er for farlige til at bo på kommunernes åbne bosteder.

Noget, som Københavns kommune længe har efterlyst. 

- Vi har siden 2013 - med et drab på et af vores botilbud, hvor vi desværre har haft et efterfølgende - sagt, at der er brug for noget andet på det her område. Det får vi nu hjælp til fra Folketinget, og det er jeg super glad for, siger socialborgmester i København, Jesper Christensen (S), til TV2 Lorry. 

FOA: Gode muligheder i aftale

Formålet med aftalen er at forebygge vold på bosteder. Og det er der hårdt brug for, mener FOA, efter der er sket fem drab på fire år. 

Senest blev en SOSU-assistent i foråret knivdræbt på Center Lindegården i Roskilde. 

- I forhold til voldsrisikoen på bostederne – der, hvor det er eget hjem – der er det her rigtig rigtig godt. Vi skal have sikret både de øvrige beboere og de ansatte bedre, og det tror jeg på vi får gode muligheder for med det, der nu er aftalt her, siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, til TV2 Lorry.

De nye botilbud er inspireret af afdeling M på Sct. Hans i Roskilde og er målrettet de psykisk syge, der risikerer at blive voldelige.

- Det, at vi kan få nogle af dem, som udvikler sig til at være udadreagerende og være farlige for vores personale eller for deres naboer, at de kan komme et andet sted hen, så vi får en bedre hverdag og de får en bedre behandling, det er helt afgørende, siger socialborgmester Jesper Christensen.

Skår i glæden

Men ikke alt er fryd og gammen, mener Københavns kommune, for beboere på de nye socialpsykiatriske afdelinger vil stadig have adgang til knive, da det er deres egen bolig. 

- Der havde vi efterlyst nogle bedre rammer for, at vi kunne undgå, at der var knive på vores botilbud, lyder det fra Jesper Christensen. 

De nye botilbud kommer først i 2018, og det ærgrer både socialborgmesteren og FOA. 

- Det, man bliver nødt til i perioden indtil da, er at bruge nogle flere ressourcer på at have ekstraordinært mange hænder, lyder opfordringen fra FOA’s forbundsformand Dennis Kristensen. 

Mens der ventes, har Københavns kommune ifølge Jesper Christensen sat penge af til at finde pladser til de omkring 35 borgere, som kommunen vurderer har brug for et andet tilbud. 

Om aftalen

Regeringen og alle partier undtagen Enhedslisten har i satspuljen aftalt at bruge 400 millioner kroner på at forebygge vold mod ansatte på bosteder.
 
Aftalen gælder fra 2017 til 2020. 

Der er afsat:
 
227 mio.: 150 pladser på nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i alle fem regioner.

59 mio.: Pulje for bedre sundhedsfaglig rådgivning og lettere adgang til psykiatrisk udredning.
 
27,4 mio.: Indsatsteam skal forebygge vold på botilbud.
 
17 mio.: Der ansættes fast læge på botilbud for psykiatriske patienter.
 
8 mio.: Undervisning om patienter med psykisk lidelse og misbrug. Det sker i 2017-18

6 mio.: Arbejdstilsyn skal samarbejde med socialtilsyn.
 
6,3 mio.: Reglerne justeres for at flytte borgere med psykiske lidelser.
 
100.000 kroner bruges i 2017 på en vejledning om at give oplysninger videre.
 
 
Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet og Social- og Indenrigsministeriet

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik