Gladsaxe rykker først: Tilbyder alle gravide hjemmebesøg under graviditet

Som den første kommune i Danmark har politikerne i Gladsaxe Kommune bestemt, at alle gravide familier skal tilbydes et hjemmebesøg allerede under graviditeten. Det skal sikre barn og familie et sundt, godt og trygt liv.

Fra der er to streger på graviditetstesten, til guldklumpen bliver født, går der som bekendt ni måneder.

Det er ni måneder, hvor maven vokser, udstyrspakken i det lille hjem udvides, og forberedelserne på et nyt liv som familie går på alle mulige måder i gang. 

Men det er også en tid, som kan være fyldt med nervøsistet og usikkerhed.

"Kan jeg overhovedet det her?", "Formår jeg at trøste mit barn?", "Hvad med parforholdet - kan det også klare, at to bliver til tre?"

Og sådan kan man blive ved. Det er nemlig overrumplende på alle måder at blive forældre.

Derfor har Gladsaxe Kommune nu valgt at tilbyde besøg fra en sundhedsplejerske til alle gravide i kommunen - hvad enten de er første- eller flergangsfødende.

quote Vi gør det for at forebygge, at familier bliver sårbare. Det er det, der er pointen med vores hjemmebesøg, som er alle gravide.

Eva Falk Winter, souschef hos sundhedsplejen i Gladsaxe Kommune

Et politisk besluttet kommunalt hjemmebesøg

Der findes også tilbud om hjemmebesøg under graviditeten i andre kommuner, men her fokuserer man i højere grad på at støtte familier, som allerede har det svært, forklarer Eva Falk Winter, som er souschef hos sundhedsplejen i Gladsaxe Kommune.

- Forskellen er, at de andre kommuner gør det for at støtte de familier, som allerede er sårbare. Vi gør det for at forebygge, at familier bliver sårbare. Det er det, der er pointen med vores hjemmebesøg, som er til alle gravide - hvad enten det er første, anden eller fjerde gang, man er gravid, siger Eva Falk Winter til TV 2 Lorry.

Initiativet er besluttet af politikerne i Gladsaxe Kommune, og dermed er tilbuddet om hjemmebesøg under graviditeten det første i landet, som er kommunalt bestemt.

Ifølge kommunen kan det nemlig betale sig økonomisk på den lange bane, at der bliver sat ind så tidligt, som muligt for de familier, som måske kun har brug for en hjælpende hånd til at blive selvhjulpne.

- Derudover gør vi det for at støtte op om familier, som måske kan få det sværere senere hen. De kan hjælpes med korte forløb med hjælp, hvorefter de selv kan klare sig, siger Eva Falk Winter. 

Formålet er at skabe tryghed omkring de mange spørgsmål, de vordende forældre tænker over, og sundhedsplejersken skal samtidig henvise familierne til relevante instanser, der kan hjælpe fremadrettet, hvis der er brug for det.

"Vi havde ikke tænkt over, hvad der sker efter fødslen – før vores sundhedsygeplejerske kom"

Initiativet har været aktivt siden april 2017, og siden da har kommunens Sundhedspleje besøgt 175 familier. En af familierne, som har haft gavn af sundhedsplejerskens besøg under graviditeten, er Lena Fruensgaard og Thomas Juhl.

quote Vi havde primært koncentreret os om, hvad man gør under graviditeten, og så havde vi ikke tænkt over, hvad der sker efter fødslen

Lena Fruensgaard

Før deres søn Frej kom til verden, lå fokus hos de kommende forældre særligt på tiden lige op til fødslen. Men med besøget af sundhedsplejersken fik de også fokus på tiden efter sønnen var født.

- Vi havde primært koncentreret os om, hvad man gør under graviditeten, og så havde vi ikke tænkt over, hvad der sker efter fødslen – før vores sundhedsygeplejerske kom, siger Lena Fruensgaard.

- Der er meget fokus på dagene op til fødslen. Derfor var det i vores tilfælde meget rart, at sundhedsygeplejersken kunne fokusere på, hvad der sker efter. Det er der nok mange, der glemmer, og det gjorde vi også selv, tilføjer Thomas Juhl. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik