Giftfund kræver millionrenovering

I løbet af fire år, fra 2011 til 2014, skal Helsingør Kommune bruge 35 millioner kroner, på at lede efter og eventuelt fjerne giftstoffet PCB fra knap fire hundrede kommunale bygninger. Det skriver Helsingør Dagblad.

- Jeg tror, at det vil vise sig, at det (PCB, red.) er at finde i rigtigt mange kommunale bygninger, og så må vi ud og fjerne det, siger borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V).
Det sker efter, at kommunen har fundet giftstoffet i en af Helsingør Byskoles bygninger, samt i det gamle hovedbibliotek.
- Vi har undersøgt de to bygninger i forbindelse med forundersøgelserne vedrørende den nye skole (Cityskolen, red.), og der fandt vi ud af, at de to bygninger indeholder PCB, fortæller projektleder i kommunens ejendomscenter, Birgit Nielsen til Helsingør Dagblad.
Koncentrationen i den gamle biblioteksbygning er målt til et så højt niveau, at kommunen er tvunget til at gribe ind - uden at der dog er tale om nogen akut sundhedsfare for de, der opholder sig i bygningen.
I den såkaldte »bygning 5« på Helsingør Byskole er der også fundet PCB, men på grund af usikkerhed om, hvorvidt skolens udluftningsapparat var slået til under målingen, skal den nu tages om.
Skoleleder Morten Lai Knudsen frygter dog ikke, at koncentrationen er så høj, at den er til skade for elever og lærere:
- Hvis der var nogen som helst akut sundhedsfare, ville vi selvfølgelig have flyttet undervisningen ud af den pågældende bygning, men det vurderer kommunen ikke, at der er, konstaterer han.
Stoffet PCB, der blev forbudt i 1976, blev især i 1950'erne og frem til 1970'erne brugt i fugemasse i forbindelse med nybyggerier og tilbygninger. Derfor vil kommunen nu starte med at undersøge samtlige kommunale bygninger og tilbygninger fra den periode - i alt knap 400 bygninger.
Stoffet er, blandt meget andet, mistænkt for at være kræftfremkaldende og for at svække børns indlæringsevne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lars Weiss

Aflyser alt: Københavns overborgmester tvunget i isolation

rørledning banedanmark

playHer bliver et kilometerlangt kabelrør bugseret gennem København i kæmpe manøvre

fakkeloptog peter bangs vej

Borgere går fakkeloptog for at mindes trafikdræbt femårig

lise nør

Lise Nørgaard modtager statslig hæderspris som 103-årig

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere