Gidseltager risikerer forvaring for drama på politigård

I timevis holdt en indsat en medfange som gidsel. Den hjemmerøveridømte gidseltager risikerer nu forvaring.

Et nævningeting i Københavns Byret tager onsdag formiddag hul på en meget usædvanlig sag om et gidseldrama, der fandt sted i Politigårdens Fængsel i København sidste år.

Den 35-årige hjemmerøveridømte AHL er tiltalt for at have taget en medfange som gidsel under en gårdtur på taget af det topsikrede fængsel, der huser særligt voldelige og farlige fanger.

Af anklageskriftet fremgår det, at anklageren vil kræve gidseltageren idømt forvaring. En tidsubestemt straf, som kun meget farlige forbrydere med personfarlig kriminalitet eller seksualforbrydelser bag sig kan idømmes.

Tog gidsel under gårdtur

Gidseltagningen begyndte klokken 13.25 en mandag i april, da AHL under en gårdtur, hvor fangerne går sammen to og to, pludselig greb offeret om halsen og truede ham med en hjemmelavet knivlignende genstand.

Mens politiet afspærrede området omkring Politigården i det indre København, og en ambulance blev kørt i stilling, tvang den tiltalte ifølge anklageskriftet sit gidsel til at skrive under på en seddel, hvorpå der stod:

"Jeg er frivillig i det her".

Han skulle have truet gidslet ved at sige noget i retning af: "Hvis du skriver under, gør jeg dig ikke noget, ellers stikker jeg i dig".

Gidsel fri efter 4½ time

I det efterfølgende grundlovsforhør forklarede AHL dog, at gidslet faktisk skrev under af egen fri vilje, og at gidseltagningen blot var et forsøg på at råbe pressen op og få belyst de dårlige forhold i fængslet.

Efter fire en halv time slap gidslet, der er en mand i 20'erne, fra dramaet med livet i behold.

Den 35-årige AHL er tidligere idømt fem års fængsel for et groft hjemmerøveri mod et par på Sjælland.

Røveriet fandt sted i september 2011, da AHL og en anden gerningsmand trængte ind til parret, hvor manden blev truet på livet og slået med knytnæver og et stemmejern.

Frihedsberøvelsen varede halvanden time, og det ene offer blev på et tidspunkt slået bevidstløs.

FAKTA: Gidseldramaet på Politigården

Den 35-årige AHL risikerer forvaring for gidseltagning. Her kan du læse, hvad han er tiltalt for.

* Mandag 15. april 2013 klokken 13.25 overfaldt den 35-årige AHL pludselig en medfange under en gårdtur på taget af Politigården i København og tog ham som gidsel.

* Ifølge anklageskriftet tog AHL fat i medfangens hals, truede ham med en spids genstand og forhindrede ham i at tilkalde hjælp.

* Mens gidseltagningen stod på, tvang gidseltageren ifølge anklageskriftet medfangen til at skrive under på et stykke papir, hvor der stod: 'Jeg er frivillig i det her'.

* Ifølge anklageskriftet skete det under trusler, der lød i retning af: 'Vi kan enten gøre det på den hårde måde eller på den lette måde. Enten skriver du frivilligt under på, at du er gidsel, ellers smadrer jeg dig, og så er du gidsel alligevel. Hvis du skriver under, gør jeg dig ikke noget, ellers stikker jeg dig'.

* Inden dramaet fik en ende klokken 17.55 forsøgte AHL angiveligt at true gidslet til ikke at falde ham i ryggen under politiets afhøringer. 'Hvis du ikke siger, at det var frivilligt, så kommer jeg efter dig, når jeg kommer ud', skulle han have sagt.

* Dagen efter, 16. april, i Vestre Fængsel overfaldt og truede AHL to fængselsbetjente. Her skulle han have grebet fat om den enes hals og trukket den anden ind i en celle, hvor han blandt andet sagde: 'Jeg får fat i dig. Dig skal jeg nok huske. Jeg får fat i dig senere'.

* Anklageren kræver den tiltalte idømt forvaring.

Kilde: Ritzau

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik