Ghita Nørby siger farvel til scenen: Jeg er et heldigt menneske

Efter mere end 300 teaterroller runder Ghita Nørby nu en helt enestående scenekarriere af. TV 2 Lorry har talt med den måske pensioneringsmodne stjerne.

Hun har fået os til at grine som olieindsmurt benzinbaronesse, der gav farmoren, Maria Garland, et solidt og tiltrængt modspil.

Hun fik os til at hulke i biografen og værdsætte livet endnu mere, da hun dansede på bordet som Regitze.

Og hun skræmte os ret så gevaldigt i rollen som den stålsatte og dæmoniske mor i Per Flys Arven.

Dette er blot små, bitte dråber i det hav af roller hele Danmarks Ghita Nørby har taget på sig. Og det er endda kun på film.  På scenen er det blevet til langt over 300 roller.

- Jeg har faktisk ikke tal på det. Men du kan roligt skrive over 300, lyder det fra skuespilleren selv.

Ghita Nørby debutterede på Det Kongelige Teater i stykket "Du Skønne Ungdom" og nu, 61 år efter,  skal Folkesteateret stå for hendes afskedsforestilling, Sarah. Det er i hvert fald, hvad teatret har skrevet i sit pressemateriale, hvilket egentlig kom lidt bag på den 81-årige stjerne.

- Da jeg selv læste, at Folketeatret havde skrevet ordet "Afskedsforestilling", så ringede jeg til dem og sagde: - Er det ikke en jubilæumsforestilling? Og så svarede de, at man altid kunne lave en afskedsforstilling til på et andet tidspunkt, fortæller Ghita Nørby fra sit hjem i Holte til TV 2 Lorry.

- Altså det er jo en overvejelse, når man har den alder, jeg har. Og man ville jo være fuldstændig åndssvag og idiotisk, hvis ikke man ved det. Og tager højde for det. Og derfor er det en rimelighed i, at man bruger ordet afskedsforestilling, for det kan det sgu godt være, griner Ghita Nørby i telefonen og forsætter:

- Jeg vil ikke afvise, at det er sidste gang, men jeg ville heller ikke sige, at det er det, for det, synes jeg, er for meget at sige om fremtiden.

Ghita Nørby har nået alt i karrieren
Men når du nu læser ordet afskedsforestilling, får det dig så til at tænke over, om der er noget, du mangler at nå på scenen?

- Nej, det er der altså ikke, lyder det Ghita Nørby mens hun griner ned i røret:

- Nej, for hvis der er nogle mennesker der siger, ville du ikke gerne have spillet det? Så svarer jeg det havde jeg da ikke tid til, for der spillede jeg noget andet. Så man kan jo ikke nå alting her i livet.

Men oprigtig talt, det lader heller ikke til, at du er gået glip af det helt store?

Nej, jeg har og er altså et meget priviligeret menneske på alle måder. Jeg har ikke noget at klage over.

Ghita Nørby har været en særdeles produktiv dame med over 86 spillefilm og endnu flere teaterroller. Hun har virkelig fået slidt noget scenegulv. Men ifølge hende selv kan man kun have sådan en karriere, fordi andre dele af hendes liv har været nedprioriteret.

- I min tid der arbejdede vi på en helt anden måde, end man gør i dag. Ungdommen ville jo aldrig finde sig i det liv, jeg har levet. Men jeg har levet det med glæde. Jeg har haft det herligt.

Store omkostninger igennem livet
Men et liv med stjernestatus, store roller og stående applaus, har langt fra været omkostningsfrit.

- Med det at bestille noget uafbrudt der følger nogle kollosale menneskelige svigt. Så det med at følge børn i børnehave og at være der, det har jeg forsømt. For jeg har bestilt noget i stedet for og så er jeg kommet hjem, når jeg er kommet hjem.

- Men jeg er også fra en generation der ikke vidste at man kunne sige nej. Og det har jeg selvfølgelig også lidt under. Det er først noget, jeg har lært i en høj alder.

Ghita Nørby takker foreløbig af med en teaterstykket "Sarah", som handler om den franske skuespillerinde, Sarah Bernhardts, sidste dag. Det er anden gang stykket sættes op, og også denne gang har Nørby, sin gode ven, Preben Kristensen med på scenen.

- Det er både en lille tragedie, en lille farce og et lille lystspil på én gang. Det er hverken Strindberg eller Shakespeare, men det er et dejligt stykke,og man skal more sig samtidig med, at man kan knuse en lille tåre.

Stadig en fyldig kalender
Måske bliver "Sarah" Ghita Nørbys endelige farvel til scenen, måske ikke. En ting er der dog sikkert. Stilstand og kedsomhed kommer ikke til at herske i skuespillerens liv de næste mange år.

- Nej, du godeste nej. Jeg laver jo noget hele tiden. Jeg skal snart til Fyn med instruktøren Michael Noer, som jeg lavede "Nøgle Hus Spejl" med. Og så skal jeg til en skøn italiensk filmfestival lidt senere. Endelig har jeg masser af arrangementer, hvor jeg tager ud og optræder. Så jeg har mange, mange ting på programmet, fortæller den travle Ghita Nørby, der understreger, at det absoulut ikke er farvel til filmen.

- Jeg vil meget gerne lave film. Jeg har dog ingen film planlagt, det ville jeg ønske. Jeg vil vældig gerne.

Og mon ikke hele Danmarks Ghita får muligheden for at udvide sit i forvejen enestående filmkatalog.

Forestillingen "Sarah" har præmiere den 4. april 2017 på Folketeatret i København.

Ghita Nørby og Preben Kristensen på scenen i stykket "Sarah".
Ghita Nørby og Preben Kristensen på scenen i stykket "Sarah".
Foto: TV 2 Kosmopol

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik