Ghetto-beboere i demonstration: "Mjølnerparken er ikke til salg"

Den stort anlagte ghettoplan, som regeringen har valgt at gennemføre, kan føre til nedrivning af op mod en tredjedel af Mjølnerparken i København. Men beboerne vil det anderledes.

Med slagord som "Mjølnerparken er ikke til salg" og med skilte om "lighed for loven" og "hvor skal vi ellers bo, Lars?" trodsede i omegnen af 200 beboere i Mjølnerparken i København lørdagens regn og rusk for at demonstrere.

De ville råbe regeringen og statminister Lars Løkke Rasmussen op og undgå både nedrivning eller tvangsflytning fra Mjølnerparken, der af regeringen betegnes som et ghettoområde.

I november 2018 vedtog et stort flertal i Folketinget et lovforslag om, at der fremover højst må være 40 procent almene familieboliger i de hårdest ramte ghettoområder.

quote Det, som beboerne frygter, er, at de bliver tvangsflyttet ud af deres hjem, hvor de har boet i 20 og 30 år.

Mohammed Aslam, talsmand for Mjølnerparken

Ifølge Mjølnerparkens talsmand Mohammed Aslam har boligselskabet, som udlejer de almene boliger i Mjølnerparken, foreslået at tvangsflytte 300 familier ud af området.

Men det vil beboerne i Mjølnerparken ikke.

- Det, som beboerne frygter, er, at de bliver tvangsflyttet ud af deres hjem, hvor de har boet i 20 og 30 år. Der hvor deres børn er født og opvokset, siger Mohammed Aslam til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Med demonstrationen vil vi sætte fokus på, at der i lovgivningen er andre muligheder, og vi ønsker ikke, at beboerne skal tvangsflyttes herfra.

I stedet vil beboerne have mulighed for at leve op til de kriterier, som regeringen påkræver før 2030 - for det kan de godt nå, lyder det fra talsmanden.

- Vi skal nå de mål i lovgivningen senest 2030, og det kan vi sagtens nå.

Samtidig pointerer Mohammad Aslam, at lovgivningen fordrer andre muligheder end både salg og nedrivning af de op mod 300 familieboliger, der er for meget jævnfør ghettoplanen.

- Vi kan i stedet omdanne dem til ungdomsboliger eller til andre formål, som lovgivningen giver mulighed for, siger han.

Se TV 2 Lorrys indslag fra Mjølnerparken lørdag den 9. februar:

 

Københavns Kommune vil ikke rive boliger ned

Kort efter offentliggørelsen af planerne om, at eventuel nedrivning af boliger kan være i spil for at nedbringe andelen af almene familieboliger i de såkaldte ghettoområder, var Københavns overborgmester Frank Jensen, soc.dem., hurtigt klar med en anden model.

quote I en by som København med pres på boligmarkedet kan vi ikke tillade os at rive solide familieboliger ned

Frank Jensen, Overborgmester Københavns Kommune, Soc.dem. 

Modellen kalder kommunen for 'københavnermodellen' og går i al sin enkelthed ud på at løfte de mest udsatte boligområder væk fra regeringens kriterier frem for at rive boligerne ned.

- I en by som København med pres på boligmarkedet kan vi ikke tillade os at rive solide familieboliger ned, lød det fra overborgmesteren i december måned.

Københavnermodellens 5 grundprincipper

  • I 2030 skal der ikke være områder i København, som kan karakteriseres som 'ghettoer'
  • Antallet af almene boliger må ikke falde - og kommunen vil derfor sørge for at erstatte de almene boliger med tilsvarende andre steder i byen 
  • Der skal være daginstitutioner i udsatte boligområder 
  • Fokus skal være på at investerer i de områder, der på nuværende tidspunkt karakteriseres som 'hård ghetto' eller 'ghetto' 
  • Muligheden for social anvisning skal fastholdes gennem nybyggeri af små boliger til udsatte

Kilde: Københavns Kommune

Med modellen satster Københavns Kommune på at blande almene lejemål med private i langt højere grad end hidtil.

Salg bliver en realitet

Det betyder også, at kommunen agter at godtage salg af almene lejligheder i blandt andet Mjølnerparken for at efterkomme regeringens krav.

Til gengæld vil kommunen samtidig erstatte den almene lejlighed med en ny almen bolig et andet sted i byen, hvor der mangler.

quote Men er vi nødt til at sælge fra for at få boligtyperne blandet, vil vi sikre, at der kommer en god, relativ billig bolig et andet sted

Frank Jensen, Overborgmester Københavns Kommune, Soc.dem. 

- Vi vil have genrejst de udsatte områder og gøre dem til en aktiv del af byen med en blandet befolkningssammensætning. Men er vi nødt til at sælge fra for at få boligtyperne blandet, vil vi sikre, at der kommer en god, relativ billig bolig et andet sted, sagde overborgmester Frank Jensen til TV 2 Lorry i december.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik